1. Ditt syfte styr vilken cykel du ska ha

Det låter kanske självklart, men fundera ordentligt på hur du kommer använda din cykel innan du bestämmer dig för vad du ska skaffa – många vet inte riktigt vad de är ute efter. Dina behov och din omgivning styr vilken cykel du behöver.

Hos Mattssons finns populära elcyklar från finska märket Salama Bike. Dessa cyklar monteras i Vasa / Korsholm.

Är du ute efter träning, så kanske en mountainbike eller racercykel passar bäst – men då krävs också lite mer skötsel, annars räcker det med en klassisk cykel. För dig som pendlar är en hybridcykel värd att överväga, den är lite sportigare än den klassiska och har däck som är väl lämpade för asfalt eller hårdare grus, du sitter också på ett sätt som gör att du får ut mer kraft i ditt trampande, vilket hjälper dig på längre sträckor.

Tunturi E-Max el-fatbike med Boschmotor 85Nm / 750Wh.

Om du kommer cykla mycket i backar behöver du en cykel med fler växlar, då blir det lite lättare att ta sig fram, annars räcker det kanske med 3 växlar och då blir det lite förmånligare. Kanske tuffa backar eller långa pendlarsträckor gör att du till och med är i behov av en elcykel. Är du osäker är det naturligtvis bäst att fråga så får du hjälp och råd.

Klicka här för att se Mattssons utbud på cyklar.

2. Utrusta cykeln efter behov

En cykel ska enligt lag vara utrustad med reflexer och ringklocka, och det har de flesta klassiska cyklar redan från början, en mountainbike är däremot mer avskalad och där kan du behöva köpa till reflexer. Ska du cykla i mörker måste du ha framljus och bakljus – både för din egen säkerhets skull och av juridiska skäl. Om du inte har tillgång till en pump är det en god idé att skaffa en, tänk på att pumpa däcken även om cykeln inte används. Annars kan däcken bli missformade.

Nästan alla klassiska cyklar kommer med ett inbyggt lås som är tillräckligt för försäkringssyfte, men överväg gärna att skaffa ett säkrare lås också. Ju bättre lås, desto svårare blir det såklart för en tjuv.

Här hittar du cykeltillbehör!

3. Planera för skötsel

Du tjänar mycket på att redan i förväg planera för hur cykeln kommer skötas, då får du ut mer av din cykel och undviker dyra reparationer i framtiden. En cykel mår bäst när den förvaras upphängd inomhus, då skyddas den från väder och vind och däcken belastas inte i onödan. Om cykeln kommer förvaras utomhus är det bra om du regelbundet smörjer känsliga delar som kedjan.

Ju mer avancerad cykel du skaffar ju mer skötsel kommer krävas, en mountainbike behöver regelbundet rengöras, så skaffa gärna en borste. En elcykel har en servicebok och kräver service i en certifierad verkstad för att alla garantier ska gälla, men även en vanlig cykel mår bra av regelbunden service. Mattssons erbjuder cykelservice från 39,90€ och att ha cykeln på service ökar livslängden avsevärt.

Kolla in Mattssons service och priser!

En del kan du också göra själv hemma, tänk på att då och då dra åt skruvar och muttrar då dessa gradvis lossnar efter användande.

Sportmagasinet Mattsson erbjuder cykelservice för alla typer av cyklar

4. Dyrare är inte alltid bättre

Det kan ibland vara lätt att tänka att den dyraste cykeln är den bästa, men det är inte nödvändigt sant. Naturligtvis innebär ofta en dyrare prislapp en högre kvalité, men om du inte har användning för funktionerna som den högre prissatta cykeln har kan extra funktioner ofta vara till nackdel snarare än fördel. Mer komponenter innebär större behov av underhåll och ibland dyrare reparationer, tänk alltid på vilket syfte du har med cykeln innan du bestämmer dig för vilken du ska ha.

5. Tänk på hjälmen

Hjälmen är utan tvekan det viktigaste tillbehöret till din cykel, men vilken ska du ha? Den bästa hjälmen är den du faktiskt använder, så tänk på att passformen är bra – då är hjälmen både mer bekväm och skyddar bättre vid ett olycksfall. Håll utkik efter märkningen ”Mips” (Multi-directional Impact Protection System), dessa hjälmar är designade för extra säkerhet och för att reducera så kallade ”rotationsskador”.

Kolla in Mattssons utbud på cykelhjälmar!

Cykelhjälmar i alla storlekar och färger.

6. Testa först

En cykel kan vara teoretiskt perfekt för dig men om inte känslan är rätt kommer du ändå lämna butiken besviken. Ta gärna en testrunda innan du bestämmer dig! På Mattssons kan du ta cykeln på en kort åktur om vädret tillåter, och annars kan man testa cykeln inomhus. Då är det lättare att konstatera om det är rätt cykel för dig.

Massor med färdigmonterade cyklar står nu på affärsgolvet hos Mattssons.