När Juha Sipilä (C) som oppositionsledare kom med det populistiska löftet att minska på antalet ministrar och ministermedarbetare visste han inte hur förvaltning fungerar och det har haft sina tydliga följder.

– Juha Sipilä skulle komma utifrån till politiken och vara en fräsch förnyare. Timo Soini har skällt på gamla partier och politiska avtal. Det här är alla politiska avtals moder, säger Feldt-Ranta.

Hon tror att den nya posten som kultur-, idrotts- och Europaminister går till ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho och att Samlingspartiets Antti Häkkänen blir ny justitieminister.

– Det är intressant att en EU-kritisk sannfinländare som uttalat sig om att Finland borde träda ut ur EU blir Europaminister och kulturminister i ett parti som förhåller sig fientligt till minoriteter, finlandssvenskar och högkultur. Om jag inte själv levde i den här tiden utan bara läste det någonstans skulle jag aldrig tro att det händer.

Feldt-Ranta säger att det är en stor besvikelse att regeringen inte tog vara på sin sista chans att göra en kursändring. Regeringens mål beträffande sysselsättning och skuldsättning kommer inte att nås och därför tvingas regeringen fortsätta på nedskärnings- och skuldsättningslinjen, konstaterar hon.

– Det verkar som om regeringen förlorat sin handlingskraft på grund av interna partipolitiska konstellationer. Det är symtomatiskt att regeringen valde att inte ens utreda en familjeledighetsreform, säger Feldt-Ranta.

Den enda ljuspunkten är sänkningen av dagisavgifterna, säger hon.