Enigheten är stor – åtminstone på förhand – bland de 27 stats- och regeringschefer som samlas i den nya Europabyggnaden i centrala Bryssel i dag.

Förhandlingsmandatet består av sju sidor med 26 punkter som i grova drag går igenom ordningen för hur förhandlingarna ska gå till och vilka principer som ska gälla. Först och främst ska själva "skilsmässan" redas ut: om vilka regler ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och britter i övriga EU, och om vem som ska betala vad.

– Innan vi bestämmer oss om framtiden måste vi reda ut vårt förflutna, säger permanente rådsordföranden Donald Tusk på väg in till dagens möte i Bryssel.

– Vi måste ha ordentliga garantier för alla medborgare och deras familjer – på båda sidor – som berörs av brexit. Det här är vår första prioritet. Kommissionen har redan förberett en detaljerad lista på medborgarrättigheter som vi vill skydda, säger Tusk.

Tuffare i höst?

Förhoppningen är att utträdesförhandlingarna på allvar ska kunna börja i sommar, så snart som det brittiska nyvalet den 8 juni är överstökat. I Bryssel räknas med åtminstone en förhandlingsrunda i sommar. Därefter lär de tuffare bitarna börja avhandlas under hösten.

Då någon gång ska det även parallellt avgöras var de EU-myndigheter som i dag finns i Storbritannien ska vara placerade framöver. Finland hör till de länder som gärna vill ta över EU:s läkemedelsverk efter Storbritannien.