Lillajul är ett perfekt tillfälle för familj, vänner och arbetskamrater att samlas runt en varm glöggkopp och myser kring tända ljus.
Småplock är en självklarhet, problemet är bara vad man ska göra som går snabbt men ändå är gott? Ost och frukt är en klassisk kombination och passar perfekt till en söt glögg.
Här har Foodly samlat fyra härliga salta tilltugg som passar både stora och små tomtar.
GORGONZOLAFYLLDA DADLAR
10 medjooldadlar
100 g kylskåpskall gorgonzola
5 skivor prosciutto
10 tandpetare
Skär upp dadlarna och ta bort kärnan. Skär gorgonzolan i stavar och placera in i dadlarna.
Skär prosciuttoskivorna i två halvor på längden och rulla runt de fyllda dadlarna. Tryck en tandpetare genom dadlarna så att prosciutton hålls på plats.
Hetta upp en stekpanna utan fett och rosta dadlarna cirka 1 minut per sida tills gorgonzolan blivit mjuk.
Servera som tillbehör till glöggen.
***
SMÖRDEGSLÄNGDER MED DADLAR
2 smördegsplattor
8 st färska dadlar
25 g auraost
1 ägg till pensling
Värm ugnen till 225 grader.
Kavla smördegsplattorna tills de är cirka 15 centimeter breda. Ta bort kärnorna ur dadlarna och hacka de urkärnade dadlarna grovt.
Placera de hackade dadlarna på mitten av smördegsplattorna (på längden).
Smula över auraost.
Skär 12–15 snitt längs på båda sidorna av smördegslängden och vik över fyllningen.
Vispa upp ägget i en skål och pensla smördegslängderna.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuters tills smördegen fått en vackert gyllene färg.
***
GRILLADE PLOMMONHALVOR
4 plommon
1 msk smält smör
8 skivor brie
1 tsk honung
1,5 tsk färsk timjan
Skär plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Pensla plommonhalvorna med smöret. Hetta upp en grillpanna och placera plommonen med snittsidan neråt i pannan. Grilla dem i cirka 3 minuter.
Placera en skriva brie på de varma grillade plommonhalvorna, ringla över honung och strö över timjan.
***
GETOSTFYLLDA FIKON
4 fikon
4 tsk mjuk getost
1 tsk grovhackade pekannötter
1 tsk honung
2 krm färsk timjan
pepparkakor till servering
Värm ugnen till 200 grader.
Skär ett kors på toppen av alla fikon, utan att skära genom hela frukten. Placera i en ugnsform.
Klicka en tesked mjuk getost in i fikonen och ringla över honung. Grädda fikonen i ugnen på mellersta falsen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna i ett par minuter.
Strö över timjan och servera fikonen med pepparkakor.
Se fler recept och blogginlägg på foodly.fi!
Mat & dryck
16.11.2017
Småplock till lillajul
Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.