Syriska regeringsstyrkor har återtagit nästan hela östra Ghouta från rebellerna i en offensiv som inleddes i februari. Flygattackerna mot hårt ansatta Douma, det sista rebellfästet, fortsatte under söndagen, för tredje dagen i rad. Men snart kom också besked om att de kvarvarande rebellerna, medlemmar av jihadistgruppen Jaysh al-Islam, gått med på att släppa sina fångar och få fri lejd till norra Syrien.

Flera hjälporganisationer i området hävdar att regimen använde kemiska vapen i en attack i lördags mot Douma. Uppgifterna om antal döda och skadade varierar, men bilder som sprids på sociala medier visar döda människor med fradga runt munnen.

FN:s säkerhetsråd väntas ta upp frågan på måndag. Den brittiska FN-delegationen twittrar att nio av säkerhetsrådets 15 medlemsländer, bland dem Sverige, har begärt att rådet snabbinkallas. Utrikesminister Margot Wallström (S) finns bland dem som förfäras över eller fördömer den misstänkta kemvapenattacken.

USA utesluter inte att svara med en robotattack.

"Området för illdådet är avstängt och omringat av syriska armén, vilket gör det helt otillgängligt för omvärlden. President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stödja Djuret Assad. Högt pris...", twittrar USA:s president Donald Trump.

Generalmajor Juri Jevtusjenko, chef för Rysslands center för försoning av de krigande parterna i Syrien, tillbakavisar uppgifterna om att kemiska vapen förekommit och säger att Ryssland är berett att skicka personal för att utreda händelsen.

– När Douma är fritt från stridande är vi redo att skicka ryska specialister i strålning, kemiska- och biologiska vapen för att samla in information som kan bekräfta att det här är påhittade uppgifter.

Den syriska regimen förnekar också anklagelserna och anklagar i stället rebellerna för att sprida falska uppgifter.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppgav tidigt att elva människor kvävts till döds i Douma på grund av rök från konventionella vapen. Totalt har 70 människor haft andningssvårigheter, enligt SOHR, vars chef Rami Abdulrahman säger att han inte kan bekräfta om kemvapen använts.

Från Syrian American Medical Society (SAMS), som samarbetar med hjälporganisationen Vita hjälmarna på plats, har det senare kommit mer dramatiska uppgifter: 49 människor ska ha dött i attacken mot Douma sent på lördagen.

Det här är andra gången på kort tid som syriska regimen anklagas för att använda kemiska vapen i området. I februari kom rapporter via SOHR om att ett barn dött och att 13 personer fått andningssvårigheter efter en misstänkt kemvapenattack.

För drygt ett år sedan utfördes en kemvapenattack i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien som enligt Human Rights Watch dödade 92 personer. FN slog senare fast att den syriska regimen låg bakom attacken.

I augusti 2013 dödades hundratals människor i kemvapenattacker i östra och sydvästra Damaskus efter att regimstyrkor inlett en offensiv i området. En FN-rapport kom senare fram till att sarin var den gas som använts.