I hans magsäck har de hittat kött och underhudsfett från alpin stenbock, men också kronhjortskött, enkornsvete och partiklar av den giftiga ormbunksväxten örnbräken.
Ötzi upptäcktes i Ötztalalperna 1991, men det var först flera år senare som forskare lyckades lokalisera hans mage i kroppen. I den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology , har forskarna tagit en ännu närmare titt på maginnehållet för att få en bild av vad man åt i området på kopparåldern.
"Sammanfattningsvis var ismannens sista måltid en välbalanserad mix av kolhydrater, proteiner och lipider, perfekt anpassad till energibehoven för hans vandring på hög höjd", skriver forskarna.
Utrikes
14.7.2018
Ötzis sista måltid: Bockfett och ormbunke
Forskare har kommit fram till vad Ötzi – mannen som låg infrusen i de österrikiska alperna i 5 300 år – åt vid sin sista måltid.