Österrikiska åklagare utreder dopningsanklagelser från VM 2017 i Hochfilzen gällande fem skidskyttar och fem ledare i det ryska landslaget, skriver Internationella skidskytteförbundet IBU i ett uttalande.

Det får ryssarna att gå i taket.

– Jag är på listan över dem som misstänks för att ha brutit mot antidopningsreglerna! En ny skandal!!! Vi är rena..., skriver Jevgenij Garanitjev, OS-bronsmedaljör i Sotji 2014, på Instagram.

Anton Sjipulin skriver på Instagram att alla anklagelserna och ryktena är nonsens och att han inte har något att dölja:

– Jag har aldrig brutit mot antidopningsreglerna. Jag har alltid varit öppen mot antidopningsorganisationer och har ingen förklaring till det som hänt. Jag är arg och vansinnig över häxjakten.

I november straffade Internationella skidskytteförbundet fyra ryska skidskyttar efter analyser av äldre dopningsprover, från 2012 till 2015, skriver Reuters.

Ryska skidskytteförbundet har meddelat att landets skidskyttar får tävla i Hochfilzen.

Den ryska dopningshärvan

  • Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.
  • McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.
  • Enligt McLaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningsprover under OS i Sotji 2014. Han hävdade också att den ryska säkerhetstjänsten var direkt inblandad för att mörka idrottarnas dopning i samband med vinterspelen 2014.
  • Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Det ledde till att Ryssland blev avstängt från OS i Pyeongchang i februari. Endast de ryska idrottare som det inte fanns någon dopningshistorik kring fick ställa upp – under neutral flagg. Endast fyra ryska skidskyttar var med i Sydkorea.
  • Tidigare i höst hävde Wada avstängningen mot Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.