I kväll avgörs vilken väg britterna tar om brexit. Ska parlamentsledamöter rösta på premiärministerns förslag och i lugnare mak bryta loss från EU? Eller blir det som väntat – att Theresa May förlorar. Då är vägen framåt kanske mer oklar än någonsin.

Premiärminister Theresa May har i ett nästan desperat tillstånd försökt övertyga ledamöterna i brittiska underhuset om att stötta utträdesavtalet som hon förhandlat fram med EU i 18 månader. Under måndagen höll hon ett tal i industristaden Stoke-on-Trent, där över 60 procent röstade för att lämna EU. Hon sade att det är för ”landets bästa” som ledamöter måste ställa sig bakom regeringens förslag.


Men även om majoriteten var tydlig i Stoke-on-Trent så är den inte det till Mays favör i parlamentet. Det mesta talar för att hon under kvällen förlorar omröstningen. Både ledamöter från oppositionen Labour och hennes eget konservativa parti, samt nordirländska DUP, ser hellre ett annat avtal – eller inget alls. Hon har under helgen lyckats locka över några få ledamöter till hennes förslag, men långt ifrån tillräckligt.

– Jag tycker fortfarande det är ett alltigenom dåligt avtal. Men jag tycker att risken för brexit utan avtal noga måste övervägas, säger Toryledamoten Geoffrey Clifton-Brown, som svängt i frågan, till BBC.


Hur vägen ser ut om May förlorar i kväll är långt ifrån klart. Den 29 mars lämnar Storbritannien Europeiska unionen. Men EU har de senaste dagarna signalerat att man förväntar sig att britterna begär ett senarelagt utträdesdatum för att hinna få fram ett nytt avtal.

Samtidigt har Labourledaren Jeremy Corbyn sagt att om Theresa May förlorar tänker han ”inom kort” begära en misstroendeförklaring mot henne.


Senast i december när parlamentet skulle rösta om utträdesavtalet sköts allting upp, och risken finns att samma sak händer igen. Flera ledamöter planerar nämligen att lägga sina egna förslag, som ska röstas om före Mays. Det kan bli en lång kväll.