Under det senaste dygnet har fyra nya coronafall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på torsdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, sjunker igen och är nu nere på 74. I går, onsdag, var incidensen 80.

Under onsdagen var det 331 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4120 personer.


Fyra covidpatienter i går

Hittills den här veckan har nu 39 nya smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Veckan började lugnt med fem nya fall på måndagen och sex nya fall på tisdagen, medan man på onsdagen plötsligt rapporterade om 24 nya fall.

Majoriteten av onsdagens fall – 18 smittade personer – fanns i kommunerna i Jakobstadsregionen, men även Vasaregionen och Sydösterbotten hade några enstaka fall.

Läs också: Flest coronafall i Jakobstadsregionen – de två avlidna var ovaccinerade

Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus handlade en stor del av onsdagens fall om familjesmittor.

Under onsdagen var det fyra personer som behövde sjukhusvård på grund av covid-19. Två av dem vårdades på intensiven.


Över 80 procent dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna (från onsdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 86,3 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 80,3 procent har fått båda doserna.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 69,7 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Drop in-vaccinering i Österbotten

  • KORSHOLM: Under tre tisdagar i november – 9 november, 16 november och 23 november – kan korsholmare som fyllt 12 år komma och vaccinera sig utan tidsbokning på Korsholms hvc klockan 15–16.30. Man kan komma för att ta sin första, andra eller tredje dos. Tredje dosen ges till de riskgrupper som definierats av THL.
  • BENNÄS: På torsdag den 11 november klockan 15–17 är det drop in på Bennäs välfärdsstation. Tillfället riktar sig till den som ska ta den första vaccindosen.
  • VASA: Lördagen den 13 november klockan 13–15.30 kan Vasabor som fyllt 12 år komma för att få antingen den första eller den andra dosen (om det gått minst sex veckor sedan den första) på Kyrkoesplanadens hälsostation. Vaccinet som ges är Pfizer Comirnaty.