Dagstidningen Helsingin Sanomat rapporterar om ett fall där ett dagis i Norra Österbotten diskriminerade en icke-troende familjs barn.

Dagisbarnen deltog i en påskvandring med bibliska historier som ordnades av den lokala församlingen och i församlingens lokaler.

En förälder som inte är troende kontaktade dagiset redan på förhand för att höra sig för om alternativt program, men dagisets personal meddelade att inget sådant skulle ordnas. Man föreslog att barnet kunde stanna hemma eller att föräldern själv ordnar ersättande program. Slutligen gick dagiset med på att barnet vistades i en annan dagisgrupp just denna dag, men lät föräldern själv förklara för barnet varför det inte fick vara med sin vanliga grupp. 

Enligt förskolepedagogiken ingick påskvandringen i ett allmänbildande och religiöst samarbete med församlingen.


Föräldern kontaktade diskrimineringsombudets byrå, som konstaterade att daghemmet bröt mot lagen om jämställdhet och gjorde sig skyldig till indirekt diskriminering.

"Programmet innehöll inget religionsutövande som bön eller sakramenten. Men innehållet var ändå uttryckligen religiöst. Ingen alternativ verksamhet ordnades och dessutom gavs föräldern i uppdrag att själv ordna praktiska arrangemang på ett sätt som inte var korrekt", säger överinspektör Matti Jutila på diskrimineringsombudets byrå, enligt Helsingin Sanomat.

Diskrimineringsombudet gav också rekommendationer för framtida evenemang som ordnas i samarbete mellan förskolepedagogiken och en religiös församling. Sådant samarbete är okej, förutsatt att inget uttryckligt religiöst program ingår. Om innehållet är religiöst, bör alternativ verksamhet ordnas för barn från icke-troende familjer.

I fallet i Norra Österbotten, får den icke-troende familjen en ersättning på 1500 euro som plåster på såren för den diskriminering som förskolepedagogiken utsatte dem för.