Internationella fotbollsförbundet Fifas återvalde ordförande anklagade i lördags i en intervju för schweizisk TV USA och Uefa för att bedriva hatkampanj. Han anser att de amerikanska myndigheterna genom sina korruptionsarrester försökte inverka på fredagens ordförandeval. – Jag förlåter alla men jag glömmer inte det här, sade Blatter. – Jag är chockerad över de amerikanska myndigheternas förfarande. I egenskap av Fifas ordförande kunde jag inte tänka mig att jag skulle kommentera en annan organisation utan att var helt säker på vad som har hänt. Blatter var också bekymrad över europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platinis kommentarer i vilka han krävde Blatters avgång på grund av korruptionsskandalen. – Det är frågan om hat och det gäller inte enbart en enskild person inom Uefas ledarskap. Bakom det ligger hela Uefa som organisation. De kan fortfarande inte förstå att jag blev Fifas ordförande år 1998. Uefa motsatte sig återvalet av Blatter och dess medlemsländer röstade i fredags för Blatters enda motkandidat i valet prins Ali Bin Al Hussein. Blatter, 79, vann ordförandevalet med rösterna 133-73.


Blatter meddelade i fredags att han har en överraskande plan som han avslöjar innan den offentliggörs för förbundets styrelse. – Jag har anklagats för den senaste tidens händelser men valet ger mig tid att svara. Jag bär mitt ansvar och vi börjar bygga ett bättre rykte för Fifa, sade Blatter på förbundets egen tv-kanal. Myndigheterna i USA och Schweiz har väckt åtal om bedrägeri och penningtvätt mot Fifa-ledare. Fifas verksamhet undersöks även i Storbritannien.

USA:s fotbollsförbund fortsätter pressa Fifa

USA:s fotbollsförbunds ordförande Sunil Gulati uttryckte sin besvikelse över resultatet av Fifas ordförandeval. Han lovar emellertid att det amerikanska förbundet ska fortsätta att utöva påtryckning på grenens paraplyorganisation i syfte att skapa en sundare verksamhetskultur. – Vårt mål är att Fifa styrs på ett ansvarsfullt, pålitligt och genomskinligt sätt så att förbundet på bästa möjliga vis är till nytta för grenen, sade Gulati i ett pressmeddelande från US Soccer efter att valet avgjorts. Trots motsättningar från det europeiska fotbollsförbundet Uefa, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland återvaldes Sepp Blatter till ordförande för det skandalomsusade Fifa i Zürich i fredags. – Resultatet var en besvikelse men vi fortsätter att pressa Fifa till en vettig förändring. Vi hoppas att Blatter nu tar reformeringen av Fifa som sitt huvudsakliga mål, sade Gulati.

Asien stöder Blatter

Återvalet av Sepp Blatter till ordförande för internationella fotbollsförbundet Fifa var en besvikelse för västra Europa, men i bland annat Ryssland och Asien gläds man över resultatet. Redan på förhand trodde man att Blatter skulle utgå som segrare med hjälp av röster från de asiatiska och afrikanska grenförbunden. – Jag gratulerar Blatter såväl för min egen del som för det asiatiska fotbollsförbundets del, sade shejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa, ordförande för det asiatiska förbundet, i ett pressmeddelande i lördags. – Det asiatiska förbundet har alltid stött Fifas ordförande och vi är glada över att vi kan fortsätta utvecklingen av den asiatiska och globala fotbollen tillsammans med honom. Australien, som ingår i det asiatiska förbundet, motsatte sig offentligt valet av Blatter redan på förhand. Australia ansökte tidigare om att få vara värd för fotbolls-VM år 2022 men spelen gick till Qatar. Det australiensiska förbundet godkänner emellertid resultatet av ordförandevalet. – Det handlar om demokrati och Blatter blev vald, sade det australiensiska förbundets ordförande i ett pressmeddelande. – Det ändrar dess vidare inte på att det krävs snabba förändringar inom Fifas styrelse.