Morgonsolen lyser från klarblå himmel. En kall vind drar över åkrarna där snön nyligen smält. Här och där ligger grupper av gäss och vilar sig, några av dem kacklar till då och då.

En plog av fåglar dyker upp långt borta över horisonten.

Benjamin Björk, Sofia Björk och Erik Vidjeskog håller koll på fågeltrafiken i Bråtö en tidig lördagsmorgon. De allra flesta bevingade gästerna i dag är någon typ av gäss.

Tre kikare riktas blixtsnabbt mot de annalkande fåglarna. Det är Erik Vidjeskog, Benjamin Björk och Sofia Björk från Gamlakarleby fågel- och naturvänner som står på en grusväg i Bråtö, Kronoby, och spanar.

Hittills är saldot det de väntat sig. Bläsgås, sädgås, Kanadagås, grågås, gulsparv, skrattmås, trana, sångsvan, en drös duvor och några tofsvipor som tutar på medan de övar luftakrobatik över åkern.

Även denna fågelflock består av svanar. Men på slutet kommer två mörka prickar som är betydlig mindre.

– Jag tror en av dem är en Spetsbergsgås. Den liknar sädgås, men är mindre, säger Benjamin Björk.

Ungdomarna kan gässens olika kännetecken på sina fem fingrar. Bläsgåsen är vit ovanför näbben och har svarta ränder på magen. Sädgåsen har svart näbb. Kanadagåsen är svartvit på huvudet och större än sina släktingar.

Erik Vidjeskog och Sofia Björk spanar på en flock. De har koll på hundratals olika arter.

De koll på flera hundra olika fågelarter. Som guider under lördagens fågelskådardag är de till värdefull hjälp för noviser.

– Vi såg en fjällvråk för en stund sedan. Den flög bara förbi, men jagades snabbt bort av en kråka, säger Sofia Björk.

Hon tycker det är skönt att vara ute i naturen.

– Här kan man ta det lugnt. Och så är det ju spännande då man får se rariteter.


En del fåglar syns bra när de kommer flygande. Andra hör man bara på deras kvittrande, knarrande, tutande, kvackande och skorrande läten.

Sofia Björk noterar dagens arter i ett häfte.

– Jag hoppas få lägga till någon i min årslista också.

Alla tre har nämligen som mål att se minst 100 fågelarter i år. Hittills ligger räkningen på 84, 77 respektive 60.

Benjamin Björk, Erik Vidjeskog och Sofia Björk rekommenderar tubkikare för att komma fåglarna närmare, men för att veta vad man ser krävs en hel del kunskap.

I takt med att fler fåglar mitt i vårflyttningen passerar över Bråtö blir de beskådade, artbestämda och förkryssade i listan. En enkelbeckasin, en sånglärka, en ängspiplärka.

Och många, många fler gäss.


En bit söderut, uppe på kullen vid Östensö travbana i Pedersöre, står ett annat gäng och spanar ut över en annan åker. Även här har sångsvan, sädgås, bläsgås, grågås och Spetsbergsgås synts till.

– Vi har också sett några tranor och ringduvor, lite småfåglar. En flock lappsparvar flög nyss förbi på väg till fjällen. Många flyttfåglar följer riksåttan så det här är en ganska optimal plats att få syn på dem, säger Herman Mård från Birdlife Mellersta Österbotten.

Också i Pedersöre har fågelskådarna sett många gäss. De har kikarna i högsta hugg och är redo för nästa upptäckt.

Några bofinkar flyger i bågar. Årets första gransångare har skymtats, både tornfalk och stenfalk har varit på besök.

Ett gäng sädsparvar lär också finnas i närheten. De har inte synts till ännu, men det är bara en tidsfråga.

– De sitter någonstans i buskarna och lockar.

Ytterligare en flock gäss flyger förbi Östensö travbana. Gänget på kullen tycker det är ett bra ställe att se på fåglar ifrån.

En ny plog syns i söder. Kikarna lyfts och fokuseras medan allas blickar riktas mot nästa potentiella raritet.