Miljöhälsan Kallan har under måndagen tagit prover hos Esse vatten och Nyby vattenandelslag. Inga koliforma bakterier eller kolibakterier konstaterades i proverna. Provsvaren för enterokocker är inte klara. Det informeras skilt om dem.

Miljöhälsan uppmanar invånarna att dricksvatten och vatten som används vid matlagning ska fortsättningsvis kokas i 5 till 10 minuter.

Vattenbolagen fortsätter kloreringen av hushållsvattnet och lukt och smak av klor kan förekomma. Kloret sätts till för att döda skadliga mikrober. Kloreringen av vattnet påbörjades den 17 oktober efter att en av råvattenbrunnarna kollapsade och smutsigt vatten spred sig i ledningsnätet.

Kloret i vattnet orsakar inte sanitära olägenheter, och det tryggar hushållsvattnets mikrobiologiska kvalitet. Man kan tvätta sig normalt med vattnet. Det går att diska kärl med okokt vatten, men de måste torkas omsorgsfullt efter diskning.

Uppmaningen att koka vattnet gäller tillsvidare, förutom i de byar som inte berörs av kokuppmaningen, det vill säga Vitsjö, Kiisk, Lamabacka, Hjulfors och Kattilakoski.

Esse vatten förser Ytteresse, Esse, Bäckby och Lappfors i Pedersöre samt några hushåll i Evijärvi med hushållsvatten.