Det kan vara smärtsamt och upplevas som hotfullt att ställa oss frågan om vi fortfarande vill vara tillsammans med vår partner. Frågan är ändå viktig om man upplever att man glidit ifrån varandra och inte har så mycket gemensamt längre.
Det säger familjepsykoterapeuten Heikki Kurkiala. Han är en av fyra experter som besvarar läsarnas och lyssnarnas frågor om bland annat sex och relationer på VBL:s och ÖT:s sajter, appar, tidningar och i podden Handen på hjärtat.
Förra veckan besvarade Heikki en läsarfråga om hur vi kan resonera och agera om vi känner att vi glidit ifrån vår partner. I dagens poddavsnitt fördjupar han resonemanget tillsammans med Jeanette Östman.
– En parrelation kräver tid. Det handlar om prioriteringar. Vad är det viktigaste i mitt liv? Satsar jag tid på det?
Vi kan behöva återkomma till den frågan i olika skeden av livet, exempelvis när barnen flyttar ut eller vi själva blivit äldre.
– Vågar vi inte prata med varandra kan det leda till att vi till sist tappar bort varandra.
Heikki har flera tips på hur man kan jobba förebyggande även under de stressiga åren när barnen är små, när man ska bygga en karriär eller i takt med att man utvecklas som individ.
– Många som blir tillsammans när de är unga kanske utvecklas i väldigt olika riktning. Bara det att hjärnan utvecklas fram till ungefär 25 års ålder; de som blev ihop när de var 20 kanske inte riktigt hittar varandra när de är 30.
Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple poddcasts och Spotify.