– Många män saknar en modell för hur man är en närvarande far. Vi måste utveckla våra egna modeller om vi vill vara föräldrar på ett annat sätt, och stärka våra barn så att de blir mer mångsidigt stabila, hela och välmående.
Det säger prästen och trebarnsföräldern Daniel Björk. Han är en av fyra experter som besvarar läsarnas och lyssnarnas frågor om sex, relationer och existentiella frågor på VBL:s och ÖT:s sajter, appar, tidningar och i podden Handen på hjärtat.
Förra veckan besvarade Daniel en fråga från en blivande pappa som vuxit upp i ett konservativt hem med en pappa som inte visade andra känslor än ilska. Ett mönster som mannen inte vill upprepa med sitt eget barn.
I podden går Daniel och Jeanette djupare in på temat känslor. De diskuterar bland annat känslan av otillräcklighet, vikten av att ha realistiska förväntningar på oss själva och livet som förälder, och hur vi kan få vår partner eller våra barn att känna sig älskade.
Vi är stolta över näringslivet i Österbotten för dess mångsidighet och resiliens, anpassningsförmåga och motståndskraft. Daniel tycker att vi också skulle kunna applicera det tänket på hur vi uppfostrar våra barn.
– Vi pappor vill också att våra barn ska vara resilienta, starka, stabila, må bra och behandla andra empatiskt och generöst. Resiliens innefattar också förmågan att prata om och hantera känslor. På det sättet har vi redskap att ta oss an det som livet för med sig.
Enligt Daniel är det här framför allt någonting som österbottniska män kan bli bättre på.
– Jag tror att österbottniska män generellt och av tradition inte har varit så bra på att prata om känslor. Men det är en viktig del av föräldraskapet.
Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple poddcasts och Spotify.