När Wiljam Fors gick i gymnasiet funderade han på vad han ville studera. I ett tidigt skede kom han fram till att det skulle bli en teknisk linje.
– Efter lite grubblande blev valet diplomingenjör. Eftersom man kan bli det på fem år på Vasa universitet sökte jag dit och kom in på linjen energi- och informationsteknik. Jag är tvåspråkig så utbildningens språk spelar ingen roll för mig.
När han började på Vasa universitet 2016 var det inte många kända ansikten i korridorerna. De flesta som han kände började studera i Vasa, men på svenska universitet och högskolor.
– Det första studieåret var hektiskt eftersom jag ville lära känna de jag studerade med, vara på egna skolans evenemang och samtidigt umgås med mina svenska kompisar. Det blev som att delta i två studieliv.
Det var fler bekanta som studerade på svenskspråkiga linjer, så han började besöka deras evenemang mer och mer. En annan bidragande faktor var att hans flickvän Amanda, som han i dag är gift med, studerade på Åbo Akademi.
– Jag och Amanda var tillsammans i Pampasmaffian och arrangerade Pampas nationaldag 2019. Jag satt även ett år i Brobyggarnas styrelse.
Arbetslivet börjar
Wiljam tog sin examen inom utsatt tid men hade innan avlagda studier börjat arbeta på Wärtsilä.
– Jag arbetade som maintenance planner och planerade fartygs serviceintervall. Det var ett bra jobb. Efter ett år började jag lära ut programmet åt andra och utveckla programvaran vi arbetade med.
Wiljam trivdes på Wärtsilä och kom bra överens med kollegorna, men tempot var för långsamt.
– När jag hade lärt mig programvaran och arbetat där en stund blev det lite för enformigt. Wärtsilä är ett bra företag, men jag ville testa på något annat och inte nöja mig med den första bästa arbetsplatsen.
Wiljam håller på med crossfit och lärde via det känna en kille som arbetar på företaget Axopar som tillverkar båtar.
– Hans jobb lät väldigt intressant och vi pratade mycket om det de gör. Han märkte nog att jag var intresserad av hans arbete.
När det dök upp en ny position på Axopar sökte Wiljam jobbet. Han märkte snabbt att det var stor skillnad på ett litet och ett stort företag.
– Klockan sex på kvällen fick jag ett samtal där de erbjöd mig jobbet som produktingenjör. Han som ringde sa att han skulle skicka kontraktet till sin förman. Det var märkligt, och jag kommer ihåg att jag för mig själv funderade på hur han kunde ringa sin förman så där sent en vardagskväll.
När han började arbeta var en av hans förmans första frågor om hans pass var i kraft.
– Jag gillade att det hände saker direkt. Det var bara att spänna fast säkerhetsbältet.
Trots att han genast trivdes på Axopar, var det tufft att säga adjö till kollegorna på Wärtsilä.
– Det var svårare än jag trodde. Vi var ett tajt gäng, och jag kom bra överens med dem. Jag var taggad på att byta bana, men trots det var det jobbigt.
Köpte båten Aurissa
När Wiljam var på arbetsintervjun fick han en uppfattning om vad arbetet gick ut på, men erkänner att han i sin utbildning inte gjort något han har konkret nytta av.
– Jag studerade verkligen inte det här. Det jag fick med mig från Vasa universitet var en sorts logiskt tänkande.
Hans båtintresse hade växt under studietiden.
– Jag köpte en egen båt när jag flyttade till Vasa. Båten, som heter Aurissa, har jag skruvat mycket med, och intresset har bara vuxit. Så det fanns ju förstås en viss grundkunskap när jag började.
Polen, Frankrike och Tyskland
På den nya arbetsplatsen har Wiljam ett varierande arbete. Han och hans team ansvarar för produkthantering.
– Vi ansvarar över ”produkten” och produkten är båtarna. Vi planerar ändringar och förbättringar på båtarna. Det kan vara allt från fönster, högtalarsystem och propellrar. De förändringar som görs ligger på vårt bord.
Axopar har en del av sin produktion i Polen. Bland det första han gjorde var att besöka de polska fabrikerna.
– Vi bygger båtar i två polska städer. Det var lärorikt och nyttigt för mig att i ett tidigt skede bekanta mig med produktionen.
Han hade inte varit länge på Axopar innan han fick resa till Frankrike.
– I somras var vi på plats på Europas största båtmässa i Cannes. Sammanlagt transporterade vi dit fjorton båtar. Båtarna anlände först till Port Grimaud, en mindre ort som ligger nära Saint Tropez. Där gick vi igenom dem och kontrollerade om något måste fixas före utställningen.
Sen bar det av till Tyskland.
– Där testade vi båtar på floden Mosel. Det är en hel del resande i det här jobbet, och man vet aldrig när man ska iväg nästa gång.
Många kanske tror att det blir en hel del fritid under resorna och att han får se världen, men enligt Wiljam är det långa och tunga arbetsdagar.
– Under arbetsresorna arbetar vi ofta 10–14 timmar i sträck. På dagarna kan det vara 35 grader varmt. Det låter exotiskt, men är väldigt tungt. Det är definitivt inte för alla. Det är lite work hard, play hard-stämning ibland.
Wiljam menar att han snabbt kommit in i jobbet och är än en gång inne på variationen.
– Här är jag lite det ena och lite det andra. Vissa dagar när jag har kommit på jobb ska vi plötsligt ut och köra båt. Jag gillar att ingen dag är den andra lik.
Nervös premiärtur
Trots att Wiljam har kört mycket båt var han nervös när han för första gången skulle köra en av Axopars båtar.
– Den var förtöjd vid en brygga i Vasa, och det var många andra fina båtar vid hamnen. Jag fick nästan lite panik och var orolig att det skulle komma en hård vindpust. Tur att min förman var med och gav mig instruktioner.
Efter det fick han köra båtarna själv. Han började med de mindre modellerna, och efter hand fick han börja köra allt större båtar.
– De största båtarna som Axopar tillverkar har jag inte kört, eftersom ingen av dem finns här i Vasa. Jag ska göra det, men det blir utomlands och för det måste jag ha ett internationellt båtkörkort.
Testa dig fram
Att Wiljam skulle arbeta på ett företag som tillverkar båtar trodde han inte för några år sedan. På alla nya arbetsplatser börjar du med ett tomt bord, har han insett efter några år i arbetslivet.
– Min utbildning gav mig en grund, men jag lärde mig inte mycket som jag har nytta av i just detta arbete. Många äldre ingenjörer som jag pratat med arbetar inte med det de har utbildat sig till. Du lär dig när du börjar arbeta.
Han rekommenderar de som är nyfikna att testa på olika arbetsplatser.
– Du förlorar inget på att testa dig fram. Det första jobbet du har får du ofta av en slump, åtminstone var det så för mig. Men det betyder inte att slumpen ska avgöra vad du gör resten av ditt liv.
Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studenter i Vasa och som ges ut av HSS Media.