Hur lätt eller svårt är det att veta när ens partner är med på sex? Vad kan jag som kompis göra om jag misstänker att min vän utsätts för psykiskt våld i sin relation? Hur kan jag förändra mitt beteende om jag är den som utsätter min partner för ett kränkande beteende?
Förra veckan svarade sexualterapeuten Malin Wiik-Norrman på en fråga av en kvinna vars man behandlar henne respektlöst och kränkande när hon inte vill ha sex med honom.
– Jag får en känsla av hopplöshet och förtvivlan när jag läser det här mejlet. Jag får en oro i magen. Av det jag kan utläsa är det som pågår inte bra. Hon ställer upp på sex som hon inte vill ha. Hon har sex som inte känns bra, säger Wiik-Norrman.
Malin är en av fyra experter som besvarar läsarnas och lyssnarnas frågor om sex, relationer och personliga och existentiella frågor i serien Handen på hjärtat.
I dagens poddavsnitt pratar Jeanette Östman och Malin Wiik-Norrman vidare om vikten av att ta en sådan här situation på allvar, om sex "för husfridens skull", den nya sexualbrottslagen och att tala i "jag"-budskap.
– Respekt spelar en stor roll för sexlivet. Det måste inte alltid finnas kärlek när man har sex men nog trygghet, en känsla av att man blir omhändertagen. Sexlivet speglar relationen på ett allmänt plan.
Som kompis till en person som utsätts för psykiskt våld i sitt förhållande är det viktigt att på ett inkännande sätt berätta för personen vad man upplever att sker i förhållandet, att finnas till, lyssna och erbjuda stöd. Processer tar tid.
– Den som lever i en destruktiv relation ser det oftast inte själv. Det blir vardag. Det sker en normaliseringsprocess. Till sist ser man ner på sig själv lika mycket som ens partner.
Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.