Uppmärksamma Internationella kvinnodagen

På fredag firas som känt den internationella kvinnodagen. Dagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen.

Kvinnodagen är ett bra tillfälle att lära sig mer om och engagera sig i jämställdhetsfrågor. Varför inte lyssna på ett Ted talk på temat kvinnor, jämlikhet eller feminism?

Nina Mya. Foto: Jori Huhtala.

Konsert på Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen firas med jazzmusik under ledning av sångerskan Nina Mya. Den här gången uppträder sångerskan tillsammans med musikerna från ELive Jazz, gitarristen Martin Söderbacka och basisten Evalotta Matikainen. Det utlovas vackra melodier, starka tolkningar och avslappnad samvaro.

Det är andra gången ELive Jazz arrangerar en tvåspråkig kvinnodagskonsert.

Kokkolan Työväentalo på fredag klockan 18.

Legendernas nostalgikväll

Sångaren och gitarristen Claes af Geijerstam med gäster kommer till Jakobstad. Claes var med och startade musikgruppen "Ola & the Janglers" och han har även medverkat i Abba-turnéer runt om i världen.

Tillsammans med Thomas Enroths orkester står Claes och gästerna för underhållningen på fredag klockan 19 i Schaumanssalen.

Ös med GÖS i Esse

Gunnar Wiklund, Östen Warnerbring och Svante Thuresson hyllas med en musikalisk resa – GÖS. De mest älskade låtarna framförs av Stephan Nyman, som i denna uppsättning av Company samarbetar med Johan Emet, Johan Engström, Fredrik Lönnqvist och Egon Veevo. Denna helg är Esse, Närpes och Vasa anhalter.

Essegården på fredag klockan 19.

På lördag är det dans med Carisma i Kronoby.

Klackarna i taket med Carisma

På lördag blir det blir det dans i Samlingshuset i Kronoby till tonerna av populära Carisma. Dörrarna öppnas klockan 20 och evenemanget pågår till klockan 1. Kronoby ungdomsförening står som värd och håller även i trådarna för servering och pub. Om du är under 30 år kommer du in gratis.
Lördag klockan 20 på Samlingshuset i Kronoby
Sångerskan Rebecca Varhama växte upp i Smedsby, har bott i Jakobstad och är numera Vasabo.

Eva Cassidy tribute på Brankis

Sångerskan Rebecca Varhama hyllar Eva Cassidy på Brankis (Gamla brandkårshuset). Med sig har hon Janne Höyty, Stefan Lindblom, Johnny Nordström och Jere Lahti.

På lördag, dörrarna öppnas klockan 18 och showen börjar klockan 19.

Pubkväll med DJ i Jakobstad

DJ Hoikkapoika spelar på Black Sheep Pub på fredagskvällen.

På lördag är det dags för Mellofinal.

Dags för Mellofinal

På lördag kväll är det dags för final i Melodifestivalen. Nu avgörs äntligen vem som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest som ordnas i Malmö den 11 maj. Programledaren Carina Berg och sidekicken Björn Gustafsson guidar oss genom kvällen.

De tävlar i melodifestivalen

  • "Effortless" – Jacqline
  • "Give my heart a break” – Cazzi Opeia
  • "Dragon" – Liamoo
  • "When I’m gone" – Maria Sur
  • "Heroes are calling" – Smash Into Pieces
  • "Awful liar" – Lisa Ajax
  • "Happy that you found me" – Danny Saucedo
  • "It’s not easy to write a love song” – Dotter
  • “Unforgettable” – Marcus & Martinus
  • “Que sera” – Medina
  • "Light" – Annika Wickihalder

Natten till måndagen går filmeliten på röda mattan i Hollywood.

Se stjärnorna från soffan

Natten till måndag den 11 mars är det dags för Hollywoods stora fest – Oscarsgalan 2024. I år leds galan av Jimmy Kimmel.

Vill du se årets filmfest med svenska kommentarer visas galan på TV4 och TV4 Play. Oscarsgalan direktsänds från Dolby Theatre i Hollywood med start klockan 1 finsk tid och om du vill se stjärnorna glänsa på röda mattan gäller det att bänka sig framför TV:n redan klockan 00:20.

Den finska sändningen kan ses på Yle fem och Yle teema, sändningen pågår mellan klockan 00.30 och klockan 4 och kommenteras av filmexperten Anna Möttölä och journalisten J.P. Pulkkinen. Svenska kommentarer av Nicke Aldén.

Nicke Aldén kommenterar Oscarsgalan på Yle Teema också i år.

Vill du göra en riktig Oscarshelg kan du se några av de nominerade filmerna på bio. "The Holdovers" med 5 nomineringar visas på Bio Rex i Jakobstad på söndag klockan 15.15.

"Dune: Part 2" visas på Bio Rex i Karleby på fredag klockan 19.30 och lördag klockan 20. Dune 2 är den sjätte filmen som nominerats i alla sju tekniska kategorier.

På fredag och söndag visas också "All of us strangers", en film som snuvades på Oscarsnomineringar vilket väckt en del kritik bland filmentusiaster. Det är dessutom premiär på fredag.

Det blir metal för hela slanten i Karleby.

Metalkväll i Karleby

I Karleby ordnas en riktig metalnatt mellan fredag och lördag. Dörrarna öppnas klockan 20.30, klockan 21 står folkmetalbandet Verikotka på scen, det är sista gången trummisen uppträder med dem. Klockan 22 är det dags för Muskarin Jatkot och kvällen avslutas med Throne of Selene vid 23-snåret.

Hotel Seurahuone på fredag 20.30.

Bild från Barnens Vasalopp tidigare i vinter. Här spurtar Alex Björkskog och Frida Lehtinen.

Skidglädje för barn på Granholmen

Vinterns skidevenemang för barn avlöser varandra och nu är det dags i Jakobstad. Flickor och pojkar födda 2017 och tidigare skidar 1 kilometer. Flickor och pojkar födda 2013-2016 3 kilometer liksom flickor och pojkar födda 2010-2012. Stilen är klassisk.

Alla deltagare får medalj, och de tre första i varje serie får ett litet pris. Det blir varm saft och korv vid målgången, också till vårdnadshavare.

Gemensam seriestart, lördag klockan 12 vid skidstugan på Granholmen.

Helgguiden är ett urval av händelser och evenemang som vi samlat in. Du får gärna tipsa oss.