Byggnadsvård och hållbart byggande är en stor passion för Julia Nurmirinta, 26, och Jakob Strengell, 30, i Oravais.
När de själva började renovera en gammal släktgård från 1870-talet för några år sedan ville de ta till vara så mycket som möjligt av det som redan fanns i huset och bevara den gamla stilen. Men de upptäckte snabbt hur svårt det var att få tag på tidstypiska lister och paneler.
Lösningen blev helt enkelt att göra dem själva. Jakob Strengells morfar, Richard West, hade ett hyvleri i Ånäs under 1990- och början av 2000-talet och kvar fanns hans gamla 6-kutterhyvel som nu startades upp igen efter nästan 20 år.
Paret införskaffade också en planhyvel och ett bandsågverk som de bland annat sågat till sina golvplankor med.
– Vi är båda händiga och tycker om att lära oss och kunna göra saker själva, säger Julia Nurmirinta.
De insåg snart att de också skulle kunna hjälpa andra som renoverar gamla hus och stöter på samma problem som de gjorde, och i början av året startade de sitt eget företag: Ånäs såg och hyvleri.
– Utrymmet och maskinerna fanns ju färdigt, så vi tänkte att varför inte, säger Jakob Strengell.
Återskapar gamla lister
Företagets specialitet är att ta fram paneler och lister efter gamla förlagor från österbottniska hus.
– Om man renoverar ett gammalt hus och hittar en list som man vill ha mera av så kan vi alltså hjälpa till att återskapa den. Vi tog till exempel nyligen fram en taklist som var från 1829, det är den äldsta listen vi har i nuläget. Vi har också klassiska paneler som pärlspont och antikpanel, och förstås helt vanliga släta lister som man använder i modernare hus, säger Julia Nurmirinta.
Hittills har man återskapat fyra olika lister efter gamla förlagor, och målsättningen är att sakta men säkert utöka sortimentet.
Det som utmärker de gamla panelerna är framför allt formen. Medan moderna paneler oftast är släta och enkla, kan de gamla ha alla möjliga former och breddlekar.
– Eftersom allt ju tillverkades för hand förr, och snickaren handhyvlade alla lister så kan man säga att han satte sin egen profil på dem. Så varje list är lite unik, säger Jakob Strengell.
Öppnar såglinje i sommar
Ånäs såg och hyvleri har nyligen också investerat i ett cirkelsågverk och planen är att snart kunna erbjuda sågtjänster.
– Den behöver restaureras lite först, men förhoppningsvis har vi igång en ny såglinje till sommaren, säger Jakob Strengell.
Förutom att man då kan börja sälja plankor och brädor är tanken att man också ska kunna såga till kundernas egna stockar.
– Om man har egen skog så kan vi såga plankor till exempelvis ett bord. Det är ju värdefullt för kunden att veta att saker är gjorda av virke från den egna skogen, säger Julia Nurmirinta.
Paret har själva nästan uteslutande använt virke från egen skog när de renoverat sitt hus.
– Det är nog något helt annat att bygga när man bygger av eget virke som man själv tagit ut. Och trä är ju väldigt hållbart, det kan hålla i generationer bara man sköter det rätt, säger Jakob Strengell.
Både han och Julia Nurmirinta säger att de är självlärda när det gäller att jobba med trä. Det mesta har de lärt sig under sin egen renovering.
– Och eftersom vi vet hur utmanande det kan vara att renovera känns det givande att nu kunna hjälpa andra, säger Julia Nurmirinta.
Kommit bra igång
Ser ni några utmaningar med den här branschen?
– Det är förstås virkespriserna. Man såg ju under pandemin hur priserna sköt i höjden och gjorde det utmanande att bygga. Och det har ju ännu inte riktigt återhämtat sig, säger Jakob Strengell.
Men lite säkrare blir det ju när de själva börjar såga, säger Julia Nurmirinta.
– Det är nog många som funderat om vi känner oss osäkra eller rädda när så många i byggbranschen gått i konkurs, men det gör vi inte. Jag tycker vi har kommit bra igång och vi har redan haft en del kunder. Och man ser ju hela tiden att det blir allt mera populärt att renovera och att folk vill ta till vara på det gamla, så jag ser nog det här mera som en möjlighet, säger hon.
Förutom det nya företaget är paret också jordbrukare. De odlar potatis och spannmål och har skogsbruk.
– Så det tar en del tid det också. Men när det är lugnare perioder med det kan vi vara mera här, och tvärtom.
Till sommaren planerar de att ha mera regelbundna öppettider på hyvleriet. Men tills vidare önskar de att den som planerar ett besök hör av sig på förhand för att säkerställa att någon är på plats.
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.