De stulna prideflaggorna i Pedersöre har varit den stora snackisen den här veckan och det är helt förståeligt ifall du missat någon av de andra stora nyheterna från veckan. Här nere listar vi några nyheter som kanske gått dig förbi.

Den 21-åriga mannen i Jakobstad har begått närmare 100 småbrott i regionen under de senaste åren. Nu har han fått sin senaste dom, som resulterade i ett villkorligt fängelsestraff. Lotta Jarl och Jonathan Lygdman diskuterade mera om straffet i det senaste avsnittet av Rakt från rätten.

I Larsmo blir får som tillhör Andreas Liljekvist och Heidi Björn varje år rivna till döds. Paret misstänker att det är jakthundar som ligger bakom. Nu har de skaffat lamor, som ska skydda de betande fåren då jaktsäsongen drar i gång.

Det fanns planer på att anlägga ett tryckluftslager vid Kanäs industriområde i Nykarleby men i mars blev det klart att vindkraftsbolaget drar sig ur satsningen. Nu söker Nykarleby nya intressenter för industriområdet och staden har kontaktat Försörjningsberedskapscentralen för att se om de har intresse för oljelagret.

Lina Ulfsdotter och Annika Röjdahl har båda växt upp med anhöriga som har missbruksproblem. Nu vill de genom projektet De osynliga anhöriga erbjuda den hjälp de själva aldrig fick.

I Jakobstads personalrapport för år 2023 avslöjades att våldshoten mot stadsanställda nästan fördubblats sett till år 2022. En femtedel av våldsanmälningarna beror på våld som barn inom småbarnspedagogik eller elever i skolan riktat mot personalen.

Flera läsare kontaktade oss under veckan angående det ovanligt bruna vattnet i Nykarlebyälven. Vi kontaktade Anna Bonde, ledande vattenhushållningsexpert på NTM-centralen i Södra Österbotten, för att reda ut de bakomliggande orsakerna.

Årets Wisamatte, som testar elevers matematiska kunskaper, och vill höja engagemanget kring matematiken, avgjordes i början på maj och nu har resultatet offentliggjorts. Här kan ni läsa om de elever i Jakobstad och Larsmo som presterade bäst under tävlingen.