360 personer svarade på ÖT:s enkät om hur Jakobs dagar kan utvecklas i framtiden. Läsarna gav förslag på program och aktiviteter som kostar att ordna men också på sådant som kan ordnas gratis eller med liten budget.
Vi frågar några potentiella arrangörer hur genomförbara en del av förslagen är, och om de har egna tankar om hur stadsfestivalen kan förnyas. Vad kan de själva bidra med?
Ron Rönnqvist, delägare i Black Sheep Pub & Terrace: Vad säger du om artistförslagen och om att erbjuda standup?
– Vi har haft standup ett par gånger men inte under Jakobs dagar. Frågan är på vilket språk det skulle vara. Vi ska leva länge på intäkterna från Jakobs dagar och vill inte utesluta någon. Vi skulle kanske kunna ha det tidigare på kvällen? Allt är en budgetfråga, också artisterna. Seesar XL och Petter Löf har spelat här flera gånger. De flesta artisterna är sannolikt för dyra för oss. Vi har bara trehundra platser på utsidan och en liten scen. Men har man en bra idé, lite kontakter och hum om vad artisten kostar så kan vi fundera på saken.
Rönnqvist säger att det är viktigt att Finn Jakobstad håller fast vid program som drar massorna, som gammaldags torg, och väljer artister som lockar unga vuxna. Han vill att arrangörerna satsar på lokala företag i stället för att ta in ambulerande marknadsförsäljare.
– Det gynnar näringslivet, och staden får skatteintäkter som i sin tur kan bidra till nästa års festival. Vi har live musik och fullt på uteserveringen varje dag under veckan så jag är nöjd. För egen del har jag lekt med tanken att ha en matvagn.
Björn Anderssén, styrelseordförande för Jeppis Stadion: Vad säger ni om att ordna en stor konsert eller ett rejv när Project liv arena står klar?
– Vi äger och bygger arenan men det är staden som hyr den och bestämmer vad som händer där. Större konserter arrangeras numera främst av professionella produktionsbolag. De "äger" marknaden som är tuff och svåröverskådlig. Konserten med Toto, som Jaro ordnade på Centralplanen 2013, var en stor risktagning som slutade väl.
Anderssén säger att de föreslagna artisterna låter bra. Den nya arenan rymmer sjutusen personer och kommer att vara i bruk april–november. Den passar för allt som funkar på konstgräs, som konserter, en del idrott och sång- och gymnastikfester. För tillfället förs diskussioner om att ordna agilitytävlingar på arenan.
– I familjen har vi diskuterat att det skulle räcka med Jakobs dagar från torsdag till söndag. Innehållet borde utvecklas så att man inte upprepar sig år efter år. Jeppis Stadions bidrag till förnyelsen av Jakobs dagar är att vi bygger arenan. Vid större event kan vi kanske bidra med volontärer men vi har varken kompetens eller resurser att arrangera större evenemang. Detsamma gäller rejv.
Karita Jungar, evenemangsproducent för Finn Jakobstad: Vad tänker du om att korta Jakobs dagar till exempelvis en halv vecka? Hur ser du på artistförslagen, gratis barnaktiviteter, som ridning och karuseller, knytkalas med långbord på torget och en ny slags loppmarknad enligt konceptet "roskgräven" där allt är gratis?
– Vi har tankar om hur Jakobs dagar kan förnyas men diskussionen pågår fortfarande. Klart är att festivalen kommer att se annorlunda ut redan nästa år och att den sannolikt kortas ner. Det betyder samtidigt att det blir färre programpunkter.
Jungar säger att musiken är en viktig del av Jakobs dagar men det är inte föreningens uppgift att arrangera stora konserter.
– I år är det speciellt eftersom vi firar 50-årsjubileum. Jag lyfter hellre fram lokala artister och alternativ musik i den mån jag kan påverka programmet.
Jungar ställer sig positivt till knytkalas på torget och kompletterande loppiskoncept. Knytkalaset skulle föreningen kunna arrangera, men för att ordna en loppmarknad till behövs hjälp av exempelvis frivilliga eller en förening.
– Om vi vill erbjuda gratis ridning eller karuseller måste vi köpa de tjänsterna av företagen. Det vore orättvist mot andra marknadsförsäljare, och vi går miste om hyresintäkter. Under Barnens dag i år bjuder vi på skattjakt och artisterna.
Eeva-Kaarina Aaltonen, ordförande för Jakobstadsnejdens guider: Kan ni tänka er att erbjuda temavandringar genom diktens, musikens eller kaféernas Jakobstad, i olika stadsdelar eller en spökvandring?
– Vi tar gärna emot förslag på teman. Just nu utvecklar vi en litteraturvandring. Kaféer är svårare, eftersom vi inte vill uppmärksamma enskilda företag. Historiska kaféer och restauranger är lättare och Terrazzohörnet ingår redan. Vi guidar i Skata och centrum och andra stadsdelar diskuteras.
Under Jakobs dagar i år erbjuder guiderna flera temavandringar, bland annat i Fäboda. Föreningen samarbetar med Hans G Hästbacka, som erbjuder förvrängda guidade turer med sin black box-buss.
Jakobs dagar kan bra förkortas. Viktigast är att behålla konceptet med mycket program som alla kan delta i, säger Aaltonen.
– Vi kan utveckla våra dramaguidningar och hitta på nya, lockande teman. Vi har diskuterat spökvandringar. I något skede får vi sannolikt sådana också i Jakobstad.