Alfons Åberg.

Barnteater i Larsmo

På fredag blir det Alfons Åberg för hela slanten i Larsmo när kommunen bjuder på uteteater vid Torgscenen. Pjäsen heter "Alfons och Mållgan" och bygger på tre Alfonsberättelser. Passar för barn i alla åldrar. Pjäsens längd är cirka 35 minuter.

När & var: Fredag 9 augusti klockan 18. Torgscenen i Larsmo.

***

Årets upplaga av festivalen lovar riktigt ös. En av huvudartisterna för i år är Wentus Blues Band, som också tidigare har spelat på Kahakka.

Festival i Karleby

I helgen ordnas Kahakkafestivalen för sjätte gången i Karleby. Den har tidigare hetat Kahakka ölfestival, men har nu strukit ölen från namnet för att fler ska känna sig välkomna. Det utlovas musik av bland andra Wentus Blues band, Celtic Division och Amélie goes to Belgrad, öl från olika mikrobryggerier och annat gott. Läs mer om festivalen i vår artikel!

När & var: Fredag och lördag 9 och 10 augusti klockan 18. Gamla Tullpackhuset i Karleby.

***

Franska Transports Claretons lastbil med Peaky Blinders-motiv. Bland annat skådespelaren Cillian Murphy i rollen som Thomas

Fordonsfan? Åk till Alahärma i helgen!

Power Truck Show ordnas för tjugonde gången i Alahärmä i helgen. Det blir uppträdande av bland annat Youtube-profilen Bruce Wilson, FMX-show, drifting, traktorpulling, miniatyrfordon, musik och mycket mera.

När & var: 9 och 10 augusti med start klockan 10 båda dagarna. Powerpark-området i Alahärmä.

***

Gypsyjazz i kyrkan

På fredag ordnar Kronoby hembygdsförening konsert vid Korpholmskyrkan. För musiken står Hot Club de Jakobstad som bjuder på svängig gypsyjazz.

När & var: Fredag 9 augusti klockan 19. Korpholmens hospitalskyrka, Hästövägen.

***

Dueller i medeltida långsvärd i Jakobstad

På lördag ordnar Jakobstads Historiska fäktningssällskap turnering i Jakobstad. På schemat står långsvärd, den vanligaste grenen inom Hema (Historical European Martial Arts). Turneringen heter Bothnia Open och ordnas för tredje gången. Från Jakobstadsföreningen deltar fem personer, de övriga deltagarna kommer från hela Finland och Sverige.

När & var: Lördag 10 augusti klockan 9–19. Rettig Sport Center, Jakobstad.

***

Så här såg det ut under träbåtskavalkaden 2018.

Träbåtskavalkad i Gamla Hamn

Det kommer att sjuda av aktivitet på Gamla Hamn-området på lördag. Det blir guidningar av Vega, ombordstigning på Jakobstads Wapen, tillfälle att kika på Nautors första båt Tarantella och flera andra båtar. En smed kommer att smida korköppnare av spikar och insektshotell byggas. Servering.

När & var: Lördag 10 augusti klockan 12–15. Gamla Hamn i Jakobstad.

***

Öppet hus vid Svenfors båtvarv

På lördag får man kika in i Föreningen Svenfors båtvarv i Öja som fyller 110 år. Det blir historisk utställning för de vuxna, möjlighet att lära sig om klinkbåtsbygge och aktiviteter för barn.

När & var: Lördag 10 augusti klockan 12–16. Öjavägen 714.

***

FC United har hemmamatch

På lördag möter FC United KajHa i damernas division 2-fotboll.

När & var: Lördag 10 augusti klockan 14. Unitedplan

***

Säsongsavslutning vid Klacken

Carisma & Fernandoz bjuder upp till dans när Lillby uf ordnar säsongsavslutning vid Klacken på lördag. På utescenen spelar Triio Peeråsetsi. Damernas dans klockan 22–00.

När & var: Lördag 10 augusti klockan 20–01.30. Klacken, Lillby

***

Mamsellerna på Rosenlund avslutar sommaren med våffelkalas och hästbesök

På söndag blir det grande finale för Mamsellernas sommarsatsning på Rosenlund. Det utlovas bland annat våfflor, häst och vagn-åkturer, besök av årets Ebbor och musik av Hot Club de Jakobstad.

När & var: Söndag 11 augusti klockan 12–16. Rosenlund.

***

Albin Björkskog och Sergei Eremenko nätade till slut för Jaro.

Avsluta helgen med Jaromatch

Jaro är tillbaka efter pausen och på söndag inleds höstomgången med hemmamatch mot JäPs – det enda lag som Jaro inte besegrat.

När & var: Söndag 11 augusti klockan 18. Centralplan.

***

Helgguiden är ett urval av sådant som händer i regionen i helgen.