Folkhälsomyndigheten (Sveriges motsvarighet till Institutet för hälsa och välfärd, THL) har gett ut nya rekommendationer om hur mycket skärmtid barn och ungdomar högst bör ha.

Det här betyder skärmtid

  • Folkhälsomyndighetens rekommendationer riktas till barn och föräldrar och gäller utanför skoltid.
  • De innefattar sociala medier, videoklipp, streamade filmer och dataspel.
  • Att lyssna på musik och böcker räknas inte.
  • Digitala hjälpmedel som barn- och unga med funktionsnedsättning använder räknas inte heller.
  • Källa: Folkhälsomyndigheten

Rekommendationerna är åldersanpassade och ser ut så här:

Ålder 0–2: Helst ingen skärmtid alls

Motivering: Barn under 2 år kan inte ta till sig innehållet på digitala medier eftersom deras ögon och kognitiva förmågor inte är tillräckligt utvecklade. Vad man vet i dag verkar skärmanvändning inte heller ha några positiva effekter på så små barns hälsa.

Små barn under två år ska helst inte ha någon skärmtid alls per dag, enligt nya svenska rekommendationer.

Ålder 2–5: En timme per dag

Motivering: Barn i åldern 2–5 behöver leka, utveckla sitt språk, öva på att samspela med andra och upptäcka och undersöka omvärlden med alla sinnen. I den här åldern är det viktigt att lägga grunden för goda vanor med balans mellan till exempel sömn, att röra på sig, socialt samspel, lek och lärande.

Ålder 6–12: Max 1–2 timmar skärmtid per dag

Motivering: Forskning visar att mycket skärmtid kan leda till att barn sover sämre och kortare tid och att de blir nedstämda. Det kan även leda till att de rör på sig för lite. Mycket skärmtid har också samband med övervikt och ryggvärk. Rörelse och fysisk aktivitet är viktigt för att må bra, både fysiskt och psykiskt. Hjärnan behöver även en chans att vila från stimulans och intryck.

Ålder 13–18: Max 2–3 timmar per dag

Motivering: Många digitala medier är utformade för att användarna ska lägga mer och mer tid på dem, och det kan leda till problematisk eller beroendeliknande användning. Forskning visar att mycket skärmtid kan leda till kortare och sämre sömn och till nedstämdhet. En del tycker även att det känns jobbigt att ständigt vara tillgänglig på sociala medier eller att hela tiden se vad andra gör.

Allmänna skärmråd från Folkhälsomyndigheten (gäller både vuxna och barn)

  • Stäng gärna av skärmar 30–60 minuter före sovdags, och lägg undan mobil och andra skärmar för natten.
  • Lämna mobil, surfplatta och liknande utanför sovrummet under natten, och använd gärna en annan väckarklocka än mobilen.