Hur väger vi rädslan för att förlora vår frihet mot oron för att ångra oss längre fram om vi inte skaffar barn? Kan man jämka i en så stor fråga om vi och vår partners önskemål om barn inte alls går ihop?

Förra veckan besvarade barnmorskan och sexualterapeuten Malin Wiik-Norrman en fråga från en trettioårig kvinna som är osäker på om hon vill ha barn. Hennes pojkvän vill gärna ha barn men säger att hon får bestämma. På pappret ser allt rätt ut men känslorna svajar.

Malin känner igen sig i en del av frågorna.

– Jag har haft ganska så samma tankar. Många kanske funderar i något skede av livet: Vad vill jag? Hur många barn vill jag ha? Vill jag alls ha barn? Det är en stor livs- och identitetsförändring. Trots att jag är mamma så har jag fortfarande svårt att identifiera mig som mamma i vissa lägen.

Statistiskt sett föds allt färre barn i Finland och medelåldern på förstföderskorna stiger. Politiker och nationalekonomer kan efterlysa flera skattebetalare. Det ska ändå inte få styra individuella val som om man väljer att försöka skaffa barn eller inte.

Normerna för hur en familj kan se ut har förändrats mycket under de senaste årtiondena. Samtidigt är föreställningen om att alla ska vilja ha barn fortfarande stark, säger Malin.

– Det är bara vi själva som kan bestämma hur vår familj ser ut. I dag vet vi att familjer kan se väldigt olika ut. Det ska också finnas rum för att kunna välja att inte ha en familj som består av mamma, pappa och barn.

Du kan lyssna på podden via vår sajt, Apple podcasts och Spotify.

Malins svar till "Independent woman"