Sport åkte på ligasäsongens första förlust i hemmapremiären mot Ilves. Gästerna vann med 2–3 (1–1, 1–0, 0–2) på tisdagskvällen.

Joel Kiviranta satte Sports första mål i premiären borta mot Jukurit. Och man kan kallt konstatera att Kiviranta är het just nu.

MÅL! Sport matar på med anfall direkt från start, och får utdelning omgående. Joel Kiviranta glider upp runt kassen och lirkar enkelt in pucken bakom en yrvaken Antti Lehtonen i Ilves mål. 1–0 efter 2.29.

Kort efter inledde Mika Järvinen sin show i målet. Han gjorde hat trick i fina räddningar med plocken på dryga två minuter. Först under avvaktande utvisning, sedan medan Filip Riska satt utvisad för en hakning och ytterligare en gång när Sport blivit fulltaliga och centern Markku Flinck glömdes bort vid kassen.

Med 8.57 på uret var det dags för boxplay igen när Ville Viitaluoma åkte ut för tripping bakom eget mål. Men närmast att göra mål under tvåminutaren var Kiviranta som stack i väg på kontring och testade backhanden.

Ilves kopplade grepp om matchen och matade på med rörligt spel i Sports zon, men Järvinen fortsatte storspela och Sport hade lite flyt med studsarna trots att man gav bort puckar vid egna blå.

Med dryga tre minuter kvar av perioden hände det väldigt mycket på väldigt kort tid. Domarna hittade en utvisning för hög klubba på Aleksi Laakso, Ilves sköt i ribban och Järvinen gjorde en fullständigt sanslös räddning när han kastade sig och fick klubban på pucken.

Och sitt tredje powerplay lyckades Ilves.

MÅL! Yttern Teemu Rautiainen glider fram på vänsterflanken och avlossar ett skott som slinker in under Mika Järvinens högra arm. 1–1 i powerplay efter 17.40.

Mika Järvinen antecknades för osannolika 21 räddningar i första perioden.

Andra perioden

Ari Gröndahl inledde andra perioden genom att avlossa ett skott som Antti Lehtonen i Ilvesmålet inte hade koll på, men räddade ändå. Sedan blev det bråttom hemåt och Gröndahl hann inte med när yttern Otto Koivula trampade sig loss, men Mika Järvinen gjorde ännu en högklassig räddning.

Minuterna som följde blev riktigt svettiga för Sport. Torktumlaren snurrade på högvarv kring hemmamålet och de enda gångerna pucken hamnade i andra ändan av rinken var när trötta örnar vispade i väg icingpuckar.

Det tog cirka fem minuter för Sport att få till en bra målchans igen. Filip Riska serverade och Joonas Komulainen sköt över. Ett par minuter senare snodde Ville Viitaluoma åt sig pucken, hittade yta och avlossade ett tungt skott som Lehtonen parerade med möda.

Spelet jämnade ut sig efter halva andra perioden. Med dryga 33 minuter avklarade sköt Gröndahl och Sami Blomqvist var centimetrar från att styra in pucken och Sport började få till lite surr kring Ilvesmålet.

Med 35.19 på uret var det dags för Sports första powerplay för kvällen när centern Sami Sandell åkte ut för en hakning.

MÅL! Joonas Komulainen glider in på mål och ger över till Olavi Vauhkonen som inte får till något avslut. Komulainen får tillbaka pucken och ser Lassi Kokkala vid bortre. Kokkala tackar, tar emot och smäller in 2–1 i powerplay efter 37.02.

Tredje perioden

Till en början spelade Sport riktigt bra kontrollhockey. Man släppte inte in Ilves på målet och lyckades spela in i zon och hålla pucken där någorlunda bra. Men sedan klämtade plötsligt.

MÅL! Centern Sami Sandell glider in i zon, får utrymme på mitten och avlossar ett mäktigt handledsskott som sitter i krysset ovanför Mika Järvinens plockhandske. 2–2 efter 44.03.

Sport var nära att ta ledningen igen direkt när Joonas Komulainen trampade i gång en kontring och Olavi Vauhkonen avslutade, men Antti Lehtonen i Ilves mål lyckades få undan pucken.

Ilves fick sakteliga grepp om spelet igen och med 52.07 spelat åkte Markus Nenonen ut för en hakning. Men Ilves powerplay fungerade ungefär lika smidigt som vårdreformen och Ville Viitaluoma var nära att näta på en kontring.

Ilves fick snart prova på numerärt överläge igen när Mika Järvinen lyfte pucken över plexit med 55.34 spelat. Och den här gången fick Ilves till det.

MÅL! Yttern Ville Meskanen avlossar ett skott från blå och pucken smiter åter in under Mika Järvinens högra arm. 2–3 i powerplay efter 57.17.

Tränaren Tomek Valtonen plockade snabbt ut Järvinen och det blev fullständig kalabalik vid Ilves mål. Men pucken hittade inte nätet. Lassi Kokkala fick ett gyllene läge på en retur, men lyfte pucken förbi målet.