Sport inkasserade säsongens tredje förlust när Ässät var bättre med 1–0 (0–0, 1–0, 0–0) i Björneborg på onsdagskvällen. Sport hade gott och väl målchanser nog för att ta ledningen i första perioden. Redan efter 4.05 fick Sport spela 1.17 i fem mot tre då centern Jussi Makkonen satt utvisade för fasthållning och yttern Charles Bertrand satt av en utvisning för att Ässät haft för mycket folk på isen. Men spelet var såsigt och Ässät kunde rensa flera gånger. Bättre blev det faktiskt när Makkonen återvänt till isen. Sport spelade runt snabbt och Markus Nenonen provade skott två gånger, men Ari Ahonen i hemmamålet övertygade. Efter 7.08 var det dags för powerplay igen när yttern Jouka Juhola hade omkull Joonas Komulainen. Aleksi Laakso stod för överlägets prestation när han hoppade upp och bröt en rensning i blålinjen och snabbt spelade till Markus Nenonen vid målet, men Nenonens styrning gick över målet. Även Ässät fick prova på numerärt överläge i första perioden. Först blev det gruff mellan centern Matti Kuparinen och Tommi Tikka och medan kombattanterna satt och vilade åkte Ville Viitaluoma ut för en, rätt billig, tripping. Ässät snurrade på bra i spel fyra mot tre och både Charles Bertrand och Simon Suoranta hade lägen. Men Bertrand missade öppet mål och Rasmus Rinne satte stopp för Suoranta. Sport forecheckade aggressivt och det utnyttjade Niko Peltola med dryga två minuter kvar av perioden. Peltola slog en bra passning via sargen till Matias Varttinen. Yttern flög förbi Markus Nordlund och provade en backhand, men Rinne parerade. Andra perioden I andra perioden var en målvakt från Hyvinge och en ytter från Vasa de stora stjärnorna. Simon Suoranta låg bakom Ässäts ledningsmål, men Rasmus Rinne såg till att det inte blev fler än en fullträff för hemmalaget. Ässät fick grepp om spelet när Markus Kankaanperä åkte ut för fasthållning redan efter 21.08. Ässät snurrade bra powerplay och centern Jussi Makkonen fick stå ledig i slottet och skjuta, men träffade rakt på Rinne. Sedan var Suoranta först på en retur, men vispade pucken förbi målet. Men när målet väl kom var Suorantas insats felfri. MÅL! Simon Suoranta glider fram till höger i zon och lirkar, utan att titta up, in en lurig passning åt en framstörtande Jussi Makkonen. Centern krutar på och gör sitt första mål för säsongen. 1–0 efter 28.08. Direkt efter målet åkte backen Jere Seppälä ut för tripping, men Sports spel i numerärt överläge var alltför stabbigt. Efter att halva perioden var avklarad satte sig Aleksi Laakso och Tommi Tikka i tur och ordning i utvisningsbåset. Ässät fortsatte surra intensivt i Sports zon, men Rinne storspelade och 1–0 stod sig till andra pausen. Tredje perioden Erik Riska inledde tredje akten genom att ta en svängom med backen Jyri Marttinen. Efter det blev det powerplay för Sport när backen Valtteri Viljanen åkte ut för tripping. Sports spel i numerärt överläge såg hyfsat ut, men gav inte resultat. Ässät höll Sport på mattan genom bra forechecking och fiskade kontringar. En sådan fick Simon Suoranta efter dryga 53 minuter. Han stormade fram till höger, men sköt rakt på Rasmus Rinne. Två minuter senare skapade Sports andrakedja oreda i Ässäts zon och Joel Kiviranta kom åt att avsluta. Men Ari Ahonen i Ässäts mål fortsatte vara säkerheten själv. Sedan tog det inte lång tid förrän Charles Bertrand var framme och försökte dubbla Ässäts ledning, men Rasmus Rinne ställde sig i vägen. Med 57.33 spelat tog Sports tränare Tomek Valtonen time out. När Sport fick tag i pucken lämnade Rinne kassen och Ville Viitaluoma fick en klockren chans att kvittera när Markus Nordlund slog en fin passning tvärs genom zon. Men Ari Ahonen var i vägen igen. Sedan fick Sport ingen ordning alls på de öppnande passningarna och Rinne tvingades åka in tillbaka för tekningar i egen zon. Sedan tog kvitteringsjakten slut när Markus Kankaanperä tog en tvåa för fasthållning med åtta sekunder kvar. Sport är fortsättningsvis sexa i ligatabellen medan Ässät klättrade upp på nionde plats. I kvällens andra match vann HPK över Jukurit med 3-2 efter förlängning. Sports laguppställning: 1. Sami Blomqvist – Ville Viitaluoma – Markus Nenonen Markus Nordlund – Markus Kankaanperä 2. Joel Kiviranta – Lassi Kokkala – Tuomas Vänttinen Mikko Pukka – Ari Gröndahl 3. Tomi Körkkö – Joonas Komulainen – Olavi Vauhkonen Robin Salo – Aleksi Laakso 4. Tommi Tikka – Filip Riska – Erik Riska Jesse Rantamäki trettonde anfallare Mv: Rasmus Rinne (Mika Järvinen)