Efter en dramatisk tredje period föll Sport med 4–3 (2–1, 2–0, 0–2) mot SaiPa i Villmanstrand på torsdagskvällen. Om Sports start i Kuopio i tisdags var kalas – 0–3 efter första perioden mot KalPa – var det katastrof i Villmanstrand på torsdagskvällen. Och det var en bekant center som slog till först. MÅL! Ville Viitaluoma slarvar och åker ut för en solklar hög klubba. I det numerära överläget som följer tar Tero Koskiranta plats framför målet. Kanadensiska yttern Brock Trotter spelar Koskiranta som enkelt lirkar in pucken bakom Rasmus Rinne. 1–0 efter 7.10. Sedan tog det inte mer än 45 sekunder förrän det klämtade igen. MÅL! Yttern Tomi Leivo glider in i zon och spelar in till yttern Ville Vainikainen. Sport försvarar passivt och Vainikainen avlossar ett skott som ser ut att gå rakt på Rinne, men pucken hittar tillika nätmaskorna. 2–0 efter 7.55. Efter chockstarten började Sport så småningom få lite grepp om spelet. Och Sports vassa tredjekedja såg till att fixa en reducering. MÅL! Joonas Komulainen spelar ut till Ari Gröndahl på blålinjen. Gröndahl skickar i väg pucken mot mål där Tomi Körkkö styr in den mitt framför näsan på målvakten Jussi Markkanen. Efter reduceringen gjorde Sport det svårt för sig, med god hjälp av domarduon Aaro Brännare – Jari Suorsa. Efter 12.53 fick Markus Nenonen reapris på en tvåminutare då han åkte ut för tripping efter att ha försökt lyfta en motståndarklubba. Ari Gröndahls tilltag som följde var däremot en tydlig slashing, men Sport klarade av såväl 1.24 i spel fem mot fyra och 36 sekunder med två man mindre på isen. Andra perioden Sport fick sitt första powerplay i början av andra perioden när yttern Kim Strömberg åkte ut för fasthållning. Det handlade om ännu en billig utvisning och det går att argumentera för att domarna kompenserade för sina beslut i första perioden. Någon kvittering fick Sport inte till, och SaiPa kammade också noll när Ari Gröndahl tog sin andra tvåa för kvällen till följd av en cross-checking. Med 32.08 spelat fick Tomi Leivo ett bra läge. Leivo gled in från hörnet och fick egentid med Rasmus Rinne, men Sports målvakt täppte till luckan mellan benskydden. Efter tekningen som följde kom matchens märkligaste sekvens. MÅL! Backen Jere Sneck har pucken i trängt läge vid blålinjen. Han lyfter en hög backhand mot mål där yttern Elmeri Kaksonen dyker upp och viftar med klubban. Kaksonen träffar aldrig pucken som studsar in bakom en förvånad Rasmus Rinne. 3–1 efter 32.31. Efter 34.04 drog SaiPas målvakt Jussi Markkanen på sig en utvisning. Markkanen försökte fösa undan pucken med klubban, men träffade Joonas Komulainen i stället. Lassi Kokkala får en klockren chans att kvittera när Markus Nenonen först misslyckas med ett skott och sedan spelar över pucken. Kokkala hade tid och utrymme, men Markkanen visade att han har en vass plock. MÅL! Där Markkanen sköter sitt rinner allt in bakom Rinne. Ville Vainikainen avlossar ett skott från långt håll som Rinne inte har koll på. Ytterns andra mål för kvällen och 4–1 efter 36.16. Efter SaiPas fjärde mål var det färdigspelat för Rasmus Rinne. Han stannade på 14 räddningar och Mika Järvinen tog över. Sport försökte mata på mot slutet av andra perioden som avslutades med lite gruff i sarghörnet med Markus Kankaanperä och yttern Curtis Hamilton i huvudrollerna. Tredje perioden Sport fick ett tidigt powerplay i tredje perioden när Brock Trotter åkte ut för hakning. När backen Per Savilahti-Nagander sedan åkte ut efter att ha fördrivit tid genom att blockera pucken fick Sport 48 sekunder i spel fem mot tre. Lassi Kokkala fick i väg ett skott, men det ven förbi målet. Efter att Trotter kommit tillbaka in på isen fick Tuomas Vänttinen prova med backhanden medan Markkanen satt på mållinjen. Men Vänttinen lyckades inte öppna målkontot utan satte pucken rakt i plocken åt Markkanen. Sedan kvittades Savilahti-Naganders utvisning av Markus Nenonen som åkte ut för slashing. Med 10.52 kvar att spela åkte backen Kalle Maalahti ut för fasthållning. Sports tränare Tomek Valtonen satsade full fart framåt och plockade ut Mika Järvinen för att spela med sex man mot fyra. Pucken hamnade vid SaiPas mål och Tommi Tikka fäktade vildsint mot Jussi Markkanens benskydd. Medan pucken rann in över mållinjen viftade domarna direkt för att det inte skulle godkännas på grund av Tikkas bryska tag. Lassi Kokkala var näste man att prova, men han hade inte turen med sig och pucken tog i stolpen. Näste man på tur fick till det, medan Järvinen fortfarande satt i båset. MÅL! Strax efter att Kalle Maalahti suttit av sin utvisning rundar Tuomas Vänttinen kassen och spelar ut till Ari Gröndahl nära blålinjen. Sports notoriska målskytt sätter resolut sitt fjärde för säsongen. 4–2 efter 51.20. Efter målet tog SaiPas coach Ari Santanen en time out för att lugna ner läget. Men det hjälpte föga – nästa reducering kom efter 46 sekunder. MÅL! Sami Blomqvist skickar in pucken mot mål. Där står Erik Riska parkerad vid främre stolpen och han styr skickligt in sitt första mål för säsongen. 4–3 efter 52.06. Sport försökte jaga i slutet, åter med Järvinen i båset, men lyckades inte etablera tryck. SaiPa höll undan relativt enkelt.

Sports laguppställning: 1. Markus Nenonen – Ville Viitaluoma – Tuomas Vänttinen Markus Nordlund – Markus Kankaanperä 2. Joel Kiviranta – Lassi Kokkala – Tommi Tikka Mikko Pukka – Ari Gröndahl 3. Tomi Körkkö – Joonas Komulainen – Olavi Vauhkonen Robin Salo – Aleksi Laakso 4. Sami Blomqvist – Filip Riska – Erik Riska Ville Saukko sjunde back Mv: Rasmus Rinne (Mika Järvinen)