Sport åkte på sin tionde raka ligaförlust mot TPS efter 3–1 (2–1, 0–0, 1–0) i Åbo på fredagskvällen.

TPS kom in i matchen med öppna spjäll och det tog inte länge för hemmalaget att öppna målskyttet.

MÅL! Backen Ilkka Heikkinen spelar centern Jerry Ahtola som Sport får fast på egna blå. Men Ahtola släpper pucken åt framstörtande yttern Dave Spina. Amerikanen flyger förbi Ville Saukko och lyfter in pucken i främre krysset. 1–0 efter 2.57.

TPS höll greppet om spelet, men Sport stack upp med ett par hyfsade anfall. Sedan gick det helt åt skogen för Sport.

Olavi Vauhkonen tog matchens första utvisning för interference vid egna kassen och halvminuten senare åkte Markus Kankaanperä på en tvåa för hög klubba. Utvisningen kändes billig, men så är tröskeln låg för att åka ut när det gäller just hög klubba.

MÅL! TPS behöver bara sju sekunder i spel fem mot tre för att utöka ledningen. Hårdskjutande backen Ilkka Heikkinen får tid på sig att sikta och Mika Järvinen är chanslös. 2–0 efter 8.48.

TPS fortsatte i powerplay, och strax spelade man med fem man mot tre igen efter att Ville Saukko lyft ut pucken över plexit. Sport fajtades desperat i egen zon och räddades till slut av att backen Jani Forsström tog en tvåa för interference i anfallszon.

Strax före Forsströms utvisning tog slut tog backen Henrik Tallinder en tvåa för slashing, men Sport hann inte spela särskilt mycket powerplay förrän Joel Kiviranta åkte ut för tripping.

När Ville Viitaluoma strax efter det åkte ut för crosschecking stod Sports tränare Tomek Valtonen och såg riktigt förbryllad ut i båset. Det var den femte tvåminutaren inom fjorton minuter för Sport.

TPS fick en halv minut i fem mot tre och skyttekungen Erik Thorell fick ett bra läge, men den svenska yttern fick inte in pucken från nära håll.

Markus Kankaanperä gick het under utvisningen och till slut rann det över. Kankaanperä hade omkull Tallinder och fick åka och sätta sig i utvisningsbåset för andra gången.

Sedan var det Dave Spinas tur att tappa fattningen. Spina dunkade Tommi Tikka rakt i ansiktet med tvärställd klubba, men kom undan med en två minuters utvisning för ett tilltag som kunde ha straffats hårdare.

Valtonen och flera lagkamrater reagerade kraftigt på tilltaget och Tikka var nog inte helt nöjd med den omilda behandlingen. Men han ryckte på axlarna och åkte och satte sig på bänken.

När Sport sedan kom åt att spela powerplay forcerade man mot mål, men utan resultat. Så fort Spina var ute på isen snodde han pucken av Miika Franssila och serverade Jerry Ahtola ett toppenläge, men Ahtola fick inte ordning på pucken.

Ordning på pucken fick däremot Filip Riska. Med tio sekunder kvar av perioden bjöd han på en lysande soloprestation som resulterade i hans andra ligamål för säsongen.

MÅL! Filip Riska störtar fram, gör en gubbe vid blå och avlossar ett hårt handledsskott som sitter i bortre krysset bakom en chanslös Aleksandar Georgijev i TPS mål. 2–1 efter 19.50.

Andra perioden

TPS inledde andra perioden vasst, men Mika Järvinen var på alerten.

Strax var det dags för boxplay igen för Sport när Filip Riska åkte ut för fasthållning – åter en utvisning i kategorin extrapris.

Men TPS fick inte in pucken och sedan var det yttern Ilkka Pikkarainens tur att sitta utvisade efter att han haft omkull Lassi Kokkala framför eget mål.

När Sport sedan fick spela powerplay lyckades det inte alls.

Joonas Vihko stack fram med ett par skott, men överlag var det TPS som förde spelet efter utvisningarna.

Olavi Vauhkonen fick loss pucken av Dave Spina och satte av mot TPS mål, men snabbe Spina åkte enkelt i fatt Sports bjässe till anfallare.

18-åriga Verneri Vähäkangas fick i sin tur chansen att sätta sitt första ligamål, men lyckades inte.

TPS hade ytterligare ett par lägen att utöka sin ledning, men andra perioden förblev mållös.

Tredje perioden

TPS fortsatte mata på i tredje perioden medan Sport till en början inte fick till något alls i anfallsväg.

Och mönstret med utvisningar i början av perioderna hade inte försvunnit någonstans. Joonas Vihko viftade med klubban vid eget mål, träffade Erik Thorell i ansiktet och åkte ut på en tvåa.

TPS snurrade på, men kom inte till några skållheta målchanser då Sport spelade tätt boxplay. Sekunderna efter att Vihkos utvisning tagit slut hittade TPS ytor i Sports zon och Thorell fick ett lysande skottläge. Men Mika Järvinen var snabb i sidled och parerade.

Efter det blåstes Sport på ett mål. Markus Kankaanperä skickade in pucken på mål. Där grävde Lassi Kokkala och Joel Kiviranta loss pucken och till slut dunkade Tuomas Vänttinen in den från nära håll. Men domarna hade – alltför tidigt – blåst av spelet och målet godkändes inte.

Sport började få upp ångan och Tomi Körkkö var näste man att prova på en kvittering. Körkkö missade målet och Olavi Vauhkonen följde upp med ett skott från distans som Aleksandar Georgijevenkelt plockade.

Näste man att åka på en utvisning var backen Harri Tikkanen. Han satte klubban i famnen på Vänttinen i en närkamp i hörnet och Sports ytter gick omkull.

Verneri Vähäkangas fick chansen i powerplay och tog plats i slottet. Och den unge yttern var nära att få till en kvittering. I samma veva som TPS blev fulltaligt förde Vänttinen in pucken framför målet, men han lyckades inte överlista Georgijev.

När TPS nästa utvisning kom var det Vänttinen som var i farten igen. Han stökade på i mittzon och fick Ilkka Pikkarainens klubba i nyllet.

Det tog ett bra tag för Sport att etablera spel, men sedan fick Ville Viitaluoma och Markus Nordlund till ett par hyfsade avslut.

Efter utvisningen kom Sports kvitteringsjakt av sig och TPS var nära att stänga butiken.

Mika Järvinen lämnade kassen med en och en halv minut kvar, men samtidigt tappade Sport puck.

MÅL! Ilkka Heikkinen får pucken i egen zon och pangar kyligt in pucken i tomt mål. 3–1 efter 58.40.

I slutet försökte målvakten Georgijev lyfta in pucken i Sports tomma mål, men han missade med dryga metern.