Sport blev utklassat med 0–7 (0–4, 0–2, 0–1) inför 3337 på Kopparön på onsdagskvällen – med marginal säsongens styggaste förlustsiffror hittills.

Sport satte in fjärdekedjan vid första nedsläpp och bröderna Riska var direkt framme och gruffade nere hos Tapparas tjeckiska målvakt Dominik Hrachovina.

Tappara svarade med ett par snabba anfall och det tog inte länge för Mika Järvinen att bli bokförd för ett par räddningar.

Norska backen Alexander Bonsaksen fick den första riktigt heta chansen, men hans skott smet decimetern förbi Järvinens högra stolpe. Poängkungen Henrik Haapala följde upp med att slå en lysande passning över åt Veli-Matti Savinainen, men yttern fick inte ordning på pucken och Järvinen hann i vägen.

Sport gick in för att hålla spelet enkelt och styrde ner i hörnen genom en mötande spelare i mittzon. Med knappa sex minuter avverkade brottade man fram ett bra skottläge åt Robin Salo, men han träffade ändplanket.

MÅL! Yttern Henrik Haapala sätter en fin passning ut till blå. Där tar backen Pekka Saravo i lugn och ro emot pucken, tittar upp och pangar in 0–1 efter 6.51 bakom en skymd Mika Järvinen.

Strax efter målet hakade centern Juhani Jasu upp Robin Salo bakom Sports mål och Sport fick matchens första numerära överläge efter 7.55. Men det gick åt skogen direkt.

MÅL! Backen Aleksi Elorinne får tag i pucken i egen zon, vänder upp och slänger i väg en puck som sitter rakt i bladet på Jere Karjalainen. Yttern är fri redan vid mittlinjen, får upp farten och hänger in pucken i krysset. 0–2 i boxplay efter 8.15.

Och Tappara fortsatte mala på efter att Jasu lämnat utvisningsbåset. Haapala, hela FM-ligans poängstarkaste, fortsatte briljera – den här gången med en passning som friställde Tapio Sammalkangas. Men Järvinen satte stopp för backen med plocken.

MÅL! Norska duon slår till. Alexander Bonsaksen avlossar från blå och yttern Martin Röymark styr in 0–3 efter 12.10.

Efter målet var det färdigspelat för Mika Järvinen, men Rasmus Rinne hann inte vakta målet särskilt länge – ja, han hann inte ens göra en enda räddning – förrän det klämtade igen.

MÅL! Ännu ett backmål. Aleksi Salonen skjuter högt och hårt och 0–4 efter 13.53.

Mot slutet av perioden fick lagkapten Markus Kankaanperä nog. Backen började gå fram i spets i Sports anfall, men det hjälpte föga. Ett femte mål för Tappara var betydligt närmare än en reducering för Sport.

Andra perioden

Tränaren Tomek Valtonen kastade om en del i kedjorna inför andra perioden.

Sport fick spela powerplay igen efter att Juhani Jasu kastat sig över Joonas Vihko när denne var i färd med att hugga på en förlupen puck nära Tapparas mål. Jasu åkte ut för hakning efter 22.13

Aleksi Laakso och Otto Karvinen kom åt att avlossa varsitt skott från blå, men Dominik Hrachovina parerade med plocken. Sport spelade överlag ett hyfsat bra powerplay, men utdelningen uteblev.

Med knappa 29 minuter spelat satte Markus Kankaanperä in en fin passning framför målet. Tommi Tikka mötte, men var inte helt i balans och fick inte till något avslut.

Som synes var det länge chansfattigt i andra perioden. Tappara slog av på takten och tätade till och Sport kom inte alls åt att anfalla på bred front.

Och mot slutet av perioden utökade Tappara sin ledning. Det blev två riktigt snöpliga baklängesmål för Sport.

MÅL! Tappara spelar smånätt och centern Jani Lajunen får stå ensam vid bortre och lyfta på mål. Rasmus Rinne kastar sig fram och gör en lysande räddning, pucken landar vid mållinjen och Filip Riska föser oturligt in den när han ska rensa undan. 0–5 efter 36.27.

MÅL! Sports backar krockar med varandra och Martin Röymark får stå helt ren nere hos Rinne. Röymark sätter sitt andra för kvällen på sin egna retur. 0–6 efter 38.17.

Tredje perioden

I början av tredje perioden kom Sports första utvisning för kvällen när Markus Kankaanperä åkte ut för hakning efter 41.48.

Tappara verkade till en början inte särskilt intresserat av att gå till anfall. I stället snodde Sport pucken och Tommi Tikka fick avsluta från slottet, men Dominik Hrachovina parerade.

Med 46.02 spelat fick Sport sitt tredje powerplay för kvällen då backen Otso Rantakari åkte ut för crosschecking. Men det ville sig fortfarande inte och Tappara kunde enkelt slå undan.

Tomi Körkkö visade vilja och ordnade ett powerplay till när han tvingade sig in i zon. Aleksi Elorinne hakade omkull Körkkö och åkte ut på en tvåa efter 51.00.

Sport snurrade på helt okej, men avsluten var för tama och Dominik Hrachovina jobbade på mot sin andra nolla för säsongen.

När Elorinne var tillbaka på isen satte Körkkö av mot Tapparamålet igen. Han blev rejält störd av motståndarklubbor, men domarna brydde sig inte om att straffa någon för det.

I sekvensen efter var det dags för en svängom i Tapparas sarghörn när Ari Gröndahl och fjärdecentern Otto Rauhala började puckla på varandra. Gubbarna åkte i duschen och det blev ett längre avbrott då domarna konfererade om straffen som skulle delas ut.

Slagsmålet föranleddes av att Matti Lamberg satte in en hård tackling på Tapio Sammalkangas. Lamberg åkte ut i duschen även han, för en armbågstackling, och Tappara fick ett långt numerärt överläge.

MÅL! Yttern Teemu Nurmi avlossar direkt på passning och pucken smiter in mellan Rasmus Rinnes benskydd. 0–7 efter 54.01.

Nurmi kom åt att försöka en gång till ett par minuter senare, men Rinne rev ner lite applåder med en läcker räddning.