Jukurit satte punkt för en sex matcher lång förlustsvit genom att besegra Sport med 4–3 (1–1, 1–0, 1–2, 1–0) efter förlängning inför 3 383 i S:t Michel

Det var upplagt för ett riktigt ångestmöte mellan två formsvaga lag i S:t Michel.

Ligaelvan Jukurit mot tolvan Sport – med lika många poäng och en lika gnagande oro om att inom snar framtid börja tappa mark i striden om slutspelsplatserna om inte formkurvan svänger uppåt.

Och Jukurit hade fördel – Sport tvingades inleda matchen med backen Robin Salo som vänsterytter och med ett gapande hål i fjärdekedjan i och med att både centern Filip Riska och yttern Otto Karvinen stängts av för sina tilltag i onsdagskvällens bortamatch mot Pelicans.

Sport ställde till det för sig direkt i inledningen. Efter 1.23 hade man för mycket folk på isen och Jukurit fick matchens första powerplay.

Tommi Tikka bjöd på en riktigt stilig blockering när yttern Jesper Piitulainen bombade på från blå, men nästa skott hann ingen i vägen för.

MÅL! Inlånade backen Teemu Suhonen hänger in pucken med ett handledsskott från blå. Mål direkt i debuten för Suhonen och 1–0 i powerplay efter 2.37.

En tung start för Sport, men repliken kom blixtsnabbt.

MÅL! Speakern i S:t Michel håller fortfarande på och redogör för öppningsmålet när Markus Nordlund glider ut mot hörnet och slänger in pucken på mål. Matti Lamberg är sist på pucken och öppnar poängkontot i Sport genom 1–1 efter 2.59.

Bägge lagen följde upp med fina målchanser, men målvakterna Mika Järvinen och Sami Rajaniemi höll tätt.

Efter 15.29 fick Sport sitt första powerplay när yttern Joonas Kalliola träffade Aleksi Ainali i ansiktet och åkte ut för hög klubba. Men Sport var aldrig nära att få utdelning i överläget.

Andra perioden

Första halvan av andra perioden handlade om mycket stök och bök och inte så mycket målchanser. Småningom blev det en del köttande vid bägge målburarna, men bägge målvakterna hade ordning på torpet.

Jukurit hade hela tiden ett lite bättre grepp om spelet, och det gav utdelning.

MÅL! Sportfostrade backen Miika Koivisto spelar in till målet. Markus Kankaanperä hänger inte med när yttern Janne Ritamäki möter och styr in 2–1 efter 30.26.

Joel Kiviranta var nära att ge en lika snabb replik som Lamberg fick till i första perioden, men icke.

Tuomas Vänttinen följde upp genom att gå på skott och fick backen Keni Karalahtis ena handske i trynet. Domarna tyckte sig se en hög klubba i situationen och Sport fick sitt andra powerplay för kvällen efter 31.12.

Robin Salo provade skott två gånger i överläget, men utan att hitta rätt. Efter det hade Sport inte mycket mer att hämta och Jukurit dödade enkelt resten av utvisningen.

Efter dryga 34 minuter på uret dunkade Ari Gröndahl i väg ett bra skott och det blev kaos vid Jukuritkassen. Men Sami Rajaniemi sprattlade till och lade beslag på pucken.

Mot slutet av perioden byggde Jukurit långa anfall, men Sportförsvaret och Mika Järvinen stod i vägen när det blev dags att ta avslut.

Tredje perioden

Jukurit kom in i tredje perioden med öppna spjäll och satte hård press. Det blev ett par icingar och mycket mjölksyra för Sport.

Mika Järvinen stod pall när pucken matades på mål och belönades med att få ett stycke Jesper Piitulainen över sig. Det var Tuomas Vänttinen som tryckte till Piitulainen, och Vänttinen åkte ut för crosschecking efter 44.09 – en rubricering som kunde ha varit en annan då Vänttinen använde mer händer än klubba.

Stackars Järvinen hade det tufft. Centern Topi Nättinen inledde överläget genom att panga på med ett skott rakt i masken på Järvinen. Men Sport och Järvinen höll ut.

Efter att dryga sju minuter spelats av tredje perioden antecknades Sami Rajaniemi också för en räddning. Målvakten blockerade och det blev tekning i Jukurits zon.

MÅL! Lassi Kokkala vinner tekningen och Tomi Körkkö brottar sig fram och skjuter. Rajaniemi fumlar in pucken vilket innebär att Körkkö gör sitt åttonde mål för säsongen i sin 200:e grundseriematch i FM-ligan. 2–2 efter 47.22.

I Sports nästa anfall brottade Tomas Kubalik loss pucken i hörnet och gick på mål. Men tjecken lyckades inte lirka in ett ledningsmål.

Sport såg allt tröttare ut och det utnyttjade Jukurit.

MÅL! Jukurit håller pucken i zon och klapp klapp-spelar fram ett friläge åt yttern Jesper Piitulainen som lurar ner Mika Järvinen och hänger in 3–2 efter 51.21.

Sport svarade genom att tvinga in puck i zon och strax var det Jukurits tur att slå icing.

Med knappa fem minuter kvar slog Tomas Kubalik en fin passning in framför mål, men framstörtande Ville Viitaluoma fick inte klubban på pucken. Robin Salo avlossade i nästa anfall, men rakt i famnen på Sami Rajaniemi.

Jukurit slog tydligt av på takten för att i stället bevaka sin ledning och Sport hade stora svårigheter med att få till en forcering.

Med 2.09 kvar tog Sports tränare Tomek Valtonen time out.

Så fort spelet kom i gång lämnade Mika Järvinen kassen. Efter en stunds brottning i sarghörnet var Aleksi Ainali när att komma åt att fösa in pucken i tom bur.

Jukurit slog ännu en icing och efter det blev det rumba vid Jukuritkassen.

MÅL! Aleksi Laakso skjuter och Sami Rajaniemi lämnar retur. Trafiken vid Jukurits mål är tätare än under julruschen i Stenhaga, men till slut får Robin Salo tag i pucken. Salo spelar kyligt över till Aleksi Laakso som dunkar in 3–3 efter 59.07.

Efter Laaksos fjärde mål för säsongen var Jukurit nära att få till ett sent segermål efter att Sport slagit icing. Men backen Teemu Suhonen sköt över.

Förlängningen

Det tog över två minuter innan en målchans såg hallens ljus i förlängningen. Och då small det direkt.

MÅL! Miika Koivisto sätter full fart mot mål, skakar av sig Joel Kiviranta och får pucken i bladet av amerikanska yttern Zach Budish. Backen Koivisto sänker sin fostrarklubb med 4–3 efter 62.12.