Sport och Ässät har mötts två gånger den här säsongen och har två möten kvar i grundserien – i kväll på Kopparön och i morgon i Björneborg.

I början av oktober vann Ässät med 1–0 i Björneborg efter att centern Jussi Makkonen gjort matchens enda mål. I slutet av månaden blev det revansch när Sport vann med 3–1 efter att Olavi Vauhkonen bjudit på show. Den storväxta yttern stod för ett hattrick varav det sista målet kom när Ässät jagade kvittering utan målvakt.

Efter den fina 1–3-segern borta mot Helsingfors IFK förra veckan blev det två förluster i rad för Sport – med 2–3 efter straffar hemma mot HPK i lördags och med 5–1 mot Kärpät i Uleåborg i tisdags.

Ässät föll med 4–2 mot Pelicans i onsdags vilket gjorde slut på en tre matcher lång segersvit för Björneborgslaget som varit på gång efter årsskiftet.

Ässät ligger sjunde i ligatabellen och har alla chanser att säkra en plats bland de sex bästa. Sport har 14 poäng upp till Ässät och ligger elfte på samma poäng som tian Jukurit.

Sport får tillbaka centern Filip Riska som suttit av sin fem matcher långa avstängning för armbågstacklingen han satte in på Pelicans ytter Taavi Vartiainen i Lahtis för dryga två veckor sedan.

Anmärkningsvärt är att centern Lassi Kokkala, som var listad som ytter i tisdags, inte finns med i laguppställningen. Förmodligen handlar det helt enkelt om att Kokkala är petad. 

I övrigt är det inget nytt under solen gällande skadeläget. Yttrarna Olavi Vauhkonen, Markus Nenonen, Joonas Vihko och Jesse Rantamäki är fortfarande skadade och endast Rantamäki väntas kunna vara tillbaka nästa vecka.

Sports laguppställning:

1. Jesse Paukku – Aleksi Ainali – Tomas Kubalik

Robin Salo – Markus Kankaanperä

2. Tomi Körkkö – Tommi Tikka – Joel Kiviranta

Aleksi Laakso – Ari Gröndahl

3. Erik Riska – Filip Riska – Tuomas Vänttinen

Otto Honkaheimo – Markus Nordlund

4. Otto Karvinen – Ville Viitaluoma – Matti Lamberg

Ville Saukko sjunde back

Mv: Mika Järvinen (Veini Vehviläinen)

Nedsläpp 18.30 på Kopparön

Det stora utropstecknet i Ässät är yttern Simon Suoranta. Sportfostrade Suoranta lämnade Kärpät för att få en större roll i Ässät, och den har han tagit.

24-åriga Suoranta har gått från att vara en blåställslirare till att leda Ässäts anfall i egenskap av poängkung. Han har samlat ihop 15+12 på 42 matcher och spelade så bra i höstas att det blev landslagsdebut i EHT-turneringen i Ryssland. 

Zoom

Simon Suoranta har blivit en stöttepelare för Ässäts anfallsspel. Foto: Arkiv/Linus Lindholm


Sports forna poängkung Charles Bertrand hittas på femte plats i Ässäts interna poängliga med 12+7 på 44 matcher medan Niko Peltola, som också lämnade Sport för Ässät, är sjunde med 3+15 på 43 matcher. Suorantas plus/minus-saldo är +11 medan Peltola ligger på +13 (bäst i hela laget). Fransmannen Bertrand ligger i sin tur på +2.

Suoranta spelar till höger i Ässäts förstakedja i kväll och Peltola tar plats till vänster i första backparet. Bertrand huserar till vänster i tredjekedjan.