Grundserien är inne på upploppet men Sport har lyckats med allt annat än en spurt.

Målskyttet haltar värre än Quasimodo och när Sport sedan lyckas smälla in fyra puckar så är Kärpät ändå bättre i förlängning.

Sex raka förluster varav fyra utan gjorda mål. Nu återstår fem matcher.

I tisdags såg vi en smått absurd tillställning på Kopparön. Sport hade bra fart på rören och avlossade totalt 91 skott varav 54 riktades mot Lukkos målvakt Kaapo Kähkönen.

Juniorvärldsmästaren motade alla avslut och efter matchen meddelade Lukko att Kähkönen slog rekordet för räddade skott för en nolla i FM-ligan – tidigare rekordhållare var Ässäts Kari Takko som motade 53 skott mot TPS 1993.

Trots alla förluster hänger Sport (13:e) mirakulöst nog kvar i striden om den sista slutspelsplatsen, men det ska minst sagt mycket till för att Sport ska återta tiondeplatsen. Jukurit (10:e) och Ilves (11:e) ligger fyra poäng före och Lukko (12:e) har en pinne mera. Jukurit har en match mer spelad än de övriga lagen i sällskapet.

Hälften av kvartetten spelar i kväll – Sport och Ilves. Sport står inför en tuff bortamatch mot ligafemman HPK medan Ilves gästas av tvåan TPS.

Det finns också risk för att Sport sjunker ännu mer i tabellen. KooKoo (14:e) ligger tre poäng efter och har en match mindre spelad. I kväll gästar ligasexan Ässät Kouvola.

Sport har inte lyckats besegra HPK den här säsongen. I slutet av oktober blev det en 3–2-förlust i förlängning i Tavastehus efter att Sport tappat en 0–2-ledning och centern Oula Palve avgjort.

I början av december var det ironiskt nog inlånade yttern Jesse Paukku – som numera har kontrakt till våren 2019 med Sport – som sänkte Sport på Kopparön med sina två första ligamål. 22-åriga Paukku har inte lyckats öppna målkontot i Sport och på sistone har han varit petad.

Mot slutet av januari blev det ännu en jämn match. Ville Viitaluoma fick Sundom stå att jubla med sitt 2–2-mål i tredje perioden, men i straffläggningen misslyckades Viitaluoma, Matti Lamberg och Tuomas Vänttinen och Oula Palve blev segerskytt ännu en gång.

Sports lagkapten Markus Kankaanperä är fortfarande avstängd på grund av för många personliga straff och 21-åriga Tony Sund, som ligadebuterade mot Lukko, får chansen i första backparet tillsammans med Robin Salo medan Ville Saukko petas ner till sjunde back.

Zoom

22-åriga Tony Sund tog plats bredvid Oskari Manninen i första backparet. Foto: Arkiv/Arash Matin



Inför matchen mot Lukko gjorde Sports tränare Tomek Valtonen stora ändringar i femmorna och justeringen fortsätter.

Ytter Tomas Kubalik var tillbaka mot Lukko efter att ha varit petad, men var osynlig i matchen och börjar alltmer se ut som en floppvärvning. I kväll är han petad igen.

Tuomas Vänttinen är tillbaka och ersätter Kubalik i andra kedjan medan Aleksi Ainali tar plats som ytter i trean i stället för Matti Lamberg.

Mika Järvinen hade inte den bästa av kvällar mot Lukko och det är Veini Vehviläinen som vaktar buren i Tavastehus.

Sports laguppställning:

1. Tomi Körkkö – Tommi Tikka – Olavi Vauhkonen

Robin Salo – Tony Sund

2. Markus Nenonen – Lassi Kokkala – Tuomas Vänttinen

Aleksi Laakso – Ari Gröndahl

3. Aleksi Ainali – Ville Viitaluoma – Joonas Vihko

Markus Nordlund – Otto Honkaheimo

4. Erik Riska – Filip Riska – Joel Kiviranta

Ville Saukko sjunde back

Mv: Veini Vehviläinen (Mika Järvinen)

Nedsläpp 18.30 i Tavastehus

HPK har blandat och gett på sistone. Det har blivit sex segrar på de tio senaste matcherna, men i lördags föll HPK med 3–1 borta mot Jukurit.

Poängproduktionen är brett fördelad i laget, men första kedjans center Sakari Manninen är överlägsen ledare i den interna poängligan med 37 poäng (15+22).

Sportdödaren Oula Palve, 20 (5+15), är center i andra kedjan och Sportbekanta Oskari Manninen får nöja sig med att vara sjunde back.

HPK:s mål vaktas av 20-åriga Emil Larmi som har en riktigt bra debutsäsong på gång.