Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Taxiföretag vill tävla om kunderna i Jakobstadsregionen – "Jag hoppas konkurrensen ger bättre kvalitet"

JAKOBSTAD Taxiföretaget Keskustaksi har hittills skött endast FPA-transporter i Jakobstadsregionen. Nu siktar företaget in sig också på de privata kunderna.

Nyhetsbild

Nytt företag satsar på huspaket – bygger produktionshall i Larsmo

LARSMO Det första året för Larsmoföretaget Walltec gick över förväntan. Nu satsar företaget på en egen hall på Vidmossens industriområde.

Nyhetsbild

Nu ska protein av fluglarver tillverkas i Nykarleby – ger tio jobb

Svarta soldatflugor, men framför allt deras larver fyller till hösten det tidigare fryslagret, där det nygrundade bolaget Jepro Ab inleder med storskalig tillverkning av proteiner baserat på fluglarver.

Nyhetsbild

Klädkedjan Lager 157 kommer till Vasa: "En av de viktigaste städerna i Finland"

VASA Den svenska modekedjan Lager 157 kommer till Vasa. Enligt landschefen Päivi Laurila har de letat efter en lokal sedan 2020.

Nyhetsbild

Succé för killarna bakom Munsala Oil – Herman Flén om prissättningen: "Vi gycklar inte"

Till påsken, eller i april, ska det nyrenoverade kaféet stå klart för öppning. Det lovar Herman Fleen och Tobias Wik, ordförande och viceordförande i Munsala Oil Ab, som ska driva kaféet med anställd personal.

Nyhetsbild

"Går inte det här så går nog ingenting" – franska Total med i jätteindustriprojekt i Karleby

KARLEBY Miljardprojekt ska tillverka grönt fartygsbränsle i form av metanol i Karleby. Projektet backas upp finansiellt av franska energijätten Total.

Nyhetsbild

Adapa flyttar från Jakobstad till Foxstocks hall i Nykarleby – staden blir huvudägare i fastigheten

Om alla bitar faller på plats går Nykarleby stad in som majoritetsägare i industrifastigheten som Foxstock Ab avyttrar. Den andra ägaren blir Adapa Finland Jakobstad som flyttar sin verksamhet från Jakobstad till Nykarleby.

Nyhetsbild

Storinvesteringar hotade i Österbotten – dystert resultat för bolag som utlovat etableringar i Karleby och Kristinestad

KARLEBY Företaget Plug Power lovade i våras miljardinvesteringar till bland annat Karleby och Kristinestad. Men nu är pengarna enligt Kauppalehti på upphällningen.

Nyhetsbild

Många vill jobba på Strengberg Habit factory – ägaren Ara Abrahamian besökte Jakobstad

JAKOBSTAD Habit factorys grundare och ägare, den tidigare brottaren Ara Abrahamian är på besök i Jakobstad. Han är inte speciellt oroad över kommande reglering av nikotinpåsarna.

Nyhetsbild

Autocenter återuppstår – "Jakobstad behöver den här sortens butik i centrum"

Autocenter i Jakobstad gick i konkurs och stängde i maj. Men nu återuppstår butiken med nya ägare och nytt namn.

Nyhetsbild

Glädje när ny klädaffär öppnade i Jakobstad – "Nu behöver vi kanske inte åka till Karleby"

JAKOBSTAD Det var ingen rusning men ändå en strid ström med människor som dök upp när Vero Moda och Jack & Jones slog upp sina dörrar i Jakobstad på torsdagen.

Nyhetsbild

VIDEO: 150 nya jobb skapas i Jakobstad när Strengbergs återuppstår

JAKOBSTAD Först pratade de om ett lager för nikotinpåsar i Jakobstad. Men ganska snabbt kom Michael Pettersson och Sam Stenberg fram till att även tillverkningen ska ske här.

Nyhetsbild

Rauanheimo lastar i Uleåborg – skrev avtal med sågföretag

KARLEBY Rauanheimo börjar lasta virke i Uleåborgs hamn. Företaget har skrivit på långvarigt samarbetsavtal med sågföretaget Pölkky.

Nyhetsbild

Snabbmatsjätte etablerar sig i Karleby – ska rekrytera mellan 40 och 50 personer

KARLEBY Snabbmatskedjan Burger King kommer till Karleby i slutet av året. Det blir kedjans första restaurang i Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Därför blev det Karleby för Aliceco Energy – hoppas nu på annan anläggning i Jakobstad

Aliceco Energy hade planer på att genomföra projektet Vanadis Fuels Project och bygga en fabriksanläggning i Jakobstad men det blev till slut Karleby istället. Istället kan en annan anläggning bli aktuell i Jakobstad.

Nyhetsbild

Franskt bolag och företag från Jakobstad bygger anläggning för elektrobränslen i Karleby – "Vi kom inte till skott i Jakobstad"

Total Erens från Frankrike och Aliceco Energy från Jakobstad inleder ett samarbete för att genomföra Vanadis Fuels Project i Kokkola Industrial Park.

Nyhetsbild

Karlebyföretag satsar stort – bygger nytt för sju miljoner

KARLEBY Jukkola Systems, som levererar olika tekniska lösningar för industrin, planerar att bygga stort invid Port Tower.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Startup med superlång startsträcka – det kan vara en risk för oss

JAKOBSTAD Har företaget Plug Power och andra som nu vill investera grönt faktiskt den finansiella styrkan som behövs och vem tar egentligen riskerna?

Nyhetsbild

Näringsminister Mika Lintilä om Plug Power: "Folk förstår sig inte i allmänhet på hur stora saker det handlar om"

KARLEBY Plug Power som ska storsatsa i bland annat Karleby har gått på förlust sedan starten 1997. Detta har väckt debatt om bolagets trovärdighet, men näringsminister Mika Lintilä (C) säger att alla har gjort sina hemläxor.

Nyhetsbild

Clas Ohlson i Karleby öppnar på nytt ställe utanför centrum – "Hela personalen från gamla stället flyttar med"

KARLEBY Efter mer än fem år i Kallestorg i Karleby stängde Clas Ohlson i slutet av april. På torsdag öppnar den nya Karlebyaffären dörrarna.

Nyhetsbild

Amerikanska Plug Power gör miljardinvestering i Karleby och Kristinestad – flera tusen nya jobb

Karleby, Kristinestad och Borgå blir mål för en ny vätgasindustri. Investeringen är stor inte bara ur finländska, utan rentav europeiska, mått mätt.

Nyhetsbild

Jätteinvestering planeras i Karleby – "Vi är stolta över att vara en föregångare inom den gröna omställningen"

KARLEBY Det amerikanska företaget Plug Power Inc. planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland. En av dem ska placeras i Karleby, de övriga i Kristinestad och Borgå.

Nyhetsbild

Stickande systrar satsar på butik i Jakobstad

JAKOBSTAD Det började med en liten garnhylla hemma, och sedan dess har affärsidén vuxit och utvecklats. Nu har systrarna Janina Grankulla och Johanna Pettersson en garnbutik i Jakobstad.

Nyhetsbild

Flexens i första ledet då Karleby växer – "Det här projektet får mycket uppmärksamhet internationellt"

KARLEBY Investeringar för flera miljarder. Storindustriområdet i Karleby har varit föremål för många rubriker de senaste åren. Ett tecken på att visionerna tar ett steg mot verkligheten kom då åländska Flexens – med ett 500 miljonersprojekt på bordet – besökte området.

Nyhetsbild

"Lilla Ukraina" heter Jakobstads nyaste restaurang

JAKOBSTAD Det blir ukrainsk husmanskost, sju dagar i veckan, lovar nya krögare.

Nyhetsbild

Investeringstornado banar väg för tusentals jobb – "Historiska siffror för Österbotten"

Batterier, vätgas, vind- och solkraft, kartong... En investeringstornado sveper fram över den österbottniska kusten, enligt handelskammaren, som räknar med flera tusen nya jobb. "Företagen vill ha grön energi, och det har vi" säger direktör Mikael Hallbäck.

Nyhetsbild

Ny discgolfaffär öppnar i Jakobstad – blir mer än en butik: "Kom hit och träffa likasinnade för att diskutera sporten vi älskar"

JAKOBSTAD På lördag öppnas dörrarna till en helt ny butik i Jakobstad. Männen bakom Fullflight vill att alla som har ett intresse för frisbeegolf, eller snarare discgolf, ska ha möjlighet att utöva sporten.

Nyhetsbild

Köpman sökes till ny affär i Chydenia – kunderna har önskat en mataffär

KARLEBY Chydenia vill utvidga sitt sortiment med en mataffär och har sett ut några lämpliga lokaler. M-kedjan är inblandad i rekryteringen av den köpman som allt hänger på.

Nyhetsbild

"Bra tidpunkt att komma ut på marknaden", säger vd – Kelibers storbygge har startat

KARLEBY Bygget av Kelibers litiumraffinaderi i Karleby har startat. Inom två år ska anläggningen stå klar och förädla litium för bilindustrins behov.

Nyhetsbild

Nytt företag kommer till Karleby och vill ha anställda som kan svenska – "Våra kunder har behov av mer tvåspråkiga tjänster"

KARLEBY Soldem söker ett tiotal tvåspråkiga försäljare till sitt nya kontor i Ipark i Karleby. Det goda mottagandet gör enligt vd:n att etableringen i en ny stad känns smidig.

Nyhetsbild

Klart: Här öppnar Sokos i Vasa

VASA För en månad sedan stod det klart att Sokos återvänder till Vasa. Nu avslöjar KPO:s vd Kim Biskop var varuhuset kommer att finnas. Tidpunkten för öppningen preciseras också.

Nyhetsbild

Video: Fartfylld safari med hundspann på Huskybackan – "Vill dela vårt hundliv med andra"

Man behöver inte åka till Lappland för att köra hundspann. Vid vägens slut i Västanträsk bor familjen Jutila-Nyman och deras tio alaskan huskies som hoppar jämfota på alla fyra i sin iver att få dra iväg med sin förare.

Nyhetsbild

Ny pizzeria öppnar i Jakobstad – "Jag vill göra folk glada"

På fredag slår en ny pizzeria upp dörrarna i Jakobstad. Ägaren Hakim vill vara en del av staden och det återspeglas i restaurangens namn.

Nyhetsbild

En lekstuga lika lätt att montera som en möbel tillverkas nu i Kållby – "Egentligen uppstod idén ur ett problem"

JAKOBSTAD Lekstugan Koia är ritad av arkitekten Rabbe Tiainen och tillverkad av inhemskt trä. Den levereras i ett platt paket och elementen monteras på skruvpålar.

Nyhetsbild

Finländskt teknikbolag intresserat av Kanäs industriområde – "Det skulle ge ett klart lyft för Nykarleby"

NYKARLEBY Ett finländskt aktiebolag vill teckna ett ettårigt reserveringsavtal med Nykarleby stad för att utreda om Kanäs industriområde uppfyller behoven för verksamhet.

Nyhetsbild

Fullsatt då Metsä Board mötte publiken i Kaskö – planer på kartongfabrik får också kritiska frågor

Salen i Bladhska gården i Kaskö räckte inte till. Publikintresset var så stort vid Metsä Board-infot för allmänheten. Miljökonsekvenser av en planerad fabrik var temat, och publiken både välkomnade och ifrågasatte.

Nyhetsbild

Kartongfabriken i Kaskö kan bli större – och då ökar både sysselsättning och miljöbelastning

När planerna på en kartongfabrik i Kaskö avslöjades nämndes en produktion på 800 000 ton per år. Men Metsä Board utreder om fabriken kan göras ännu större, till hela 1,2 miljoner ton, vilket ytterligare skulle öka bland annat hamntrafiken.

Nyhetsbild

Krockade elbilar ska stabilisera elnätet – prövas ut vid gammal möbelfabrik i Esse i sommar

Pedersöre testbädd när nordisk reservdelskedja kopplar första containern med batterier från utdömda elbilar till nätet.

Nyhetsbild

Därför satsar åländska Flexens en halv miljard på storindustriområdet – "Många faktorer avgjorde till Karlebys fördel"

KARLEBY Norra Europas största kluster för oorganisk kemi finns på storindustriområdet i Karleby. Den statusen kommer att förstärkas ytterligare i och med Flexens massiva investering som uppskattas uppnå över 500 miljoner euro.

Nyhetsbild

Beamex öppnar i Kina – marknaden en av de viktigaste för bolaget

JAKOBSTAD Företaget Beamex från Jakobstad har startat ett dotterbolag i Shanghai i Kina. Asien ser bolaget som ett viktigt framtida område.

Nyhetsbild

Första ronden för Metsä Boards kartongfabrik till Kaskö är i gång – MKB-processen har inletts

Metsä-Board har lämnat in miljökonsekvensbedömningen för en ny kartongfabrik i Kaskö. Nästa vecka ska Södra Österbottens NTM-central offentliggöra programplanen och 24 januari ordnas en träff för allmänheten.

Nyhetsbild

Norskt stålverk för miljarder ser ut att byggas i Ingå – ryktet om Vasa som etableringsort var fel

Miljövänligt stål behövs i bilindustrin. Blastr Green Steel vill börja tillverka det i Ingå i slutet av 2026. Det finns kopplingar till Freyr Battery.

Nyhetsbild

Ny aktör vill etablera industriell verksamhet på farmområde – "Storleken och den befintliga infrastrukturen attraherar"

Det finns en aktör som vill etablera en ny industriell verksamhet på ett tio hektar stort område på stadens farmområde på Frillmossen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Ny sushirestaurang i Karleby centrum – "Friterad anka på menyn"

KARLEBY Om allting går som planerat öppnar en ny sushirestaurang i Karleby på lördag. Hanyong Liu har arbetat hårt de senaste månaderna för att allting ska hinna bli klart.

Nyhetsbild

Jättesatsning i Karleby – Finlands största vätgasanläggning planeras på storindustriområdet

En vätgasanläggning som blir Finlands största planeras på storindustriområdet i Karleby.