Ekonomi

Människor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Ska barn ha skärmar eller inte? Linda Mannila är trött på diskussionen

Tonåriga Linda Mannila lyssnade på freestyle, läste Frida och talade i trådtelefon. Dagens barn gör liknande saker fast på en plats. Hon önskar att fler såg möjligheterna med det digitala i stället för att avfärda det.

Nyhetsbild

Cyklande trebarnspappan Mats Ingman är ny affärschef på HSS Media: "Jag är stolt över att jobba för det fria ordet"

VASA Mediebranschen är ny för Mats Ingman men han är inte rädd för utmaningar. Kollegor har fått honom att hoppa ner i isvakar och springa coopertest. Nu vill han hjälpa österbottniska företag att lyckas.

Nyhetsbild

Kom ihåg kvarskatten på tisdag – i fjol betalade finländarna 8,7 miljoner i ränta för att de betalade för sent

Hör du till dem som brukar "glömma" att betala dina skatter? Du är inte ensam. I fjol missade 870 000 finländare sina förfallodatum och staten krävde 8,7 miljoner euro i dröjsmålsränta. Skattemyndigheterna påminner om två förfallodatum de kommande veckorna.

Nyhetsbild

Influencern Milla i Pedersöre söker inte samarbeten – "Jag vill att folk ska spara, inte köpa"

PEDERSÖRE På Instagramkontot Spartipsvardag delar Milla Emmes med sig av hur hon drar ner på matkostnaderna. Hon vill visa att det går att leva ekonomiskt trots tuffa tider.

Nyhetsbild

Män, ungdomar och äldre personer är oroliga över statens skuldsättning

Två tredjedelar av finländarna oroar sig för Finlands växande statsskuld. Många är rädda för att den egna ålderdomen och barnens framtid inte längre är tryggad.

Nyhetsbild

Vasaföretagare skänker tusentals skyddsdräkter till Ukraina – ”Känns bra att de åker till rätt adress”

VASA Företagaren Kristian Paavola i Vasa hörde att det skulle sys skyddskläder till sjukhusvården i Ukraina. I hans hyllor låg redan tusentals färdiga dräkter som blivit över efter pandemin. Nu får de nytt liv.

Nyhetsbild

Anna i Vasa skriver poplåtar för asiatiska marknaden – hör till de mest framgångsrika i Finland

Österbottningarna sticker ut som låtskrivare i Finland. Då det handlar om den attraktiva asiatiska marknaden finns både kunnandet och framgångarna. Och utbildningar står nästan som spön i backen.

Nyhetsbild

LISTA: De här tävlar om att bli Årets jämställdhetsföretag i Österbotten

Nu är det klart vilka åtta företag som är med i finalen i tävlingen Årets jämställdhetsföretag i Österbotten 2023. Hälften finns i Närpes.

Nyhetsbild

Solfbon Per-Erik fick en räkning på 1 cent – "Nu rök min positiva uppfattning om Andelsbanken"

Per-Erik Röjdahl i Solf fick en faktura på 1 cent från Andelsbanken utan någon förklaring. Andelsbanken är skyldig att meddela om en kund har ett köp eller obetald ränta.

Nyhetsbild

Elon Musk rikast i världen igen

Nyhetsbild

Mikael Lillvik vd för tillväxtföretag i Jakobstad: "Det kändes genast rätt"

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Många känner Mikael Lillvik som tidigare fabriksdirektör för Sun Ice och sedan som vd för Prevex i 17 år. Efter ett inhopp i Sverige är Nykarlebybon nu tillbaka som vd för det snabbt växande Jakobstadsföretaget Keymet.

Nyhetsbild

UF-företagarna Matilda, Ella och Peppi i Vasa har skrivit och illustrerat en barnbok – "Det känns spännande och häftigt"

VASA Vamiastuderandena Matilda Åstrand, Ella Häggman och Peppi Molander har gjort en barnbok. Vinzent Nylund och hans kompisar från Vörå tillverkar lakritsfudge. På alla hjärtans dag tävlade de med sina UF-företag i Vasa.

Nyhetsbild

Ekonomiskt våld slutar inte alltid efter skilsmässan – det vet Eva i Vasa: "Våldet har fortsatt via barnen"

VASA Ekonomiskt våld är vanligt, men vi talar sällan om det. Ofta fortsätter eller till och med börjar våldet efter en separation. Eva i Vasa vet hur det är att inte få styra över sin egen plånbok.

Nyhetsbild

Vad händer om vi skiljer oss? Bäst att fundera på det när ni är som lyckligast – "Äktenskap är också ett ekonomiskt förhållande"

Äktenskap är ingen garanti för livslång kärlek. Det är bra att fundera på vad som händer med ekonomin om förhållandet tar slut.

Nyhetsbild

Han startade eget då firman såldes – nu är Benjamin vald till årets unga företagare

JAKOBSTAD I stället för att fortsätta som anställd valde Benjamin Hakala att starta eget bevakningsföretag. Nu blir han årets unga företagare.

Nyhetsbild

Mannen bakom rekoringen lyfter det egna jordbruket som exempel: "Det går bättre än någonsin"

ÖSTERBOTTEN Jordbruket är i ekonomisk kris. Thomas Snellman säger sig veta varför och har en lösning. Men den kan bli omöjlig att genomföra.

Nyhetsbild

Petsmobon Jans ekologiska julgranar går åt som smör – men han måste aldrig plantera nya: "De tar inte slut"

KORSHOLM Jan Håkans odlade sina första julgranar 1987. Han har inte behövt plantera om dem. Nya träd växer alltid upp på samma stammar.

Nyhetsbild

Murto bryter tabun – vill prata om invandring

JAKOBSTAD En debattbok om invandring. Risto Murto som är vd för pensionsförsäkringsbolaget Varma skrev en bok om vad vi ska göra då vi blir allt färre.

Nyhetsbild

Salla har investerat i flera år – tipsar om hur du kan tänka kring sparande i en relation: "Rättvist är inte 50–50"

Salla Smeds, 28, uppmuntrar alla att börja spara och investera. Du behöver inte vara expert på ekonomi eller ha föräldrar som hjälper dig. Med pengar på kontot äger du din tid.

Nyhetsbild

Egenföretagaren Riikkas viktigaste resurs är nätverk: "Det går inte att spara sig ur kriser, satsa framåt är mitt råd"

VASA Att vara företagare handlar ofta om att hantera och stå ut med osäkerhet. Av den varan finns det mycket av just nu, säger Riikka Autio som har en egen marknadsföringsbyrå.

Nyhetsbild

Händer i dag: Nygammal favorit till ekonomipriset

En turkisk-armenisk nationalekonom är ett av de hetaste tipsen när ekonomipriset till Alfred Nobels minne delas ut i dag.

Nyhetsbild

Företaget bakom Pietarsaari Open Air i trångmål – söker om företagssanering

JAKOBSTAD RH Entertainment, arrangören som stod bakom det i sista stund inhiberade Pietarsaari Open Air i slutet av juli har sökt om företagssanering.

Nyhetsbild

Nu får högstadieåttorna i Österbotten lära sig ta hand om pengar – "Viktigt att börja tidigt", säger Matilda och Joel

VASA Ungdomar är intresserade av pengar, men vet inte alltid hur de ska hantera dem. Nu startar Marthaförbundet och Lokal-Tapiola Österbotten en ekonomiskola för alla åttondeklassare i regionen.

Nyhetsbild

Nu säljer Esa sitt paradis på Strömsö i Vasa: "Det är ett otroligt fint ställe att bo på"

VASA Esa och Susan Airaksinen levde ihop i 48 år. Nu finns bara Esa kvar. Han har bestämt sig för att sälja villan på Strömsö. Får han önska hittar han gärna en ägare som värnar om husets historia.

Nyhetsbild

Tanja från Jakobstad är ny köpman för två butiker i Vasa: "Väldigt spännande att bli företagare"

VASA Tanja Rustholkarhu, 34, har alltid velat bli köpman. På söndag tar hon över K-Market på Kaptensgatan och på Vasaesplanaden. Hon brinner för att betjäna kunder och talar gärna svenska.

Nyhetsbild

Familjeföretaget Hartman i Vasa lever och frodas efter 160 år – vd:n Björn: "Nu är också sjätte generationen med"

VASA Vad hade Carl Johan Hartman sagt om han levt nu? Han anade knappast att företaget han grundade skulle leva vidare i 160 år, säger Björn Hartman, som vandrar i sin farfars farfars fotspår.

Nyhetsbild

César i Vasa älskar att stajla och sälja bostäder: "Man måste vara lyhörd, som på teatern"

VASA När Vasabon César Kurtén var nio år började han hjälpa till med dekoren på familjens teater i Helsingfors. Där föddes intresset för att stajla bostäder. Som mäklare drivs han av viljan att göra rätt.

Nyhetsbild

Alexander från Jakobstad håller koll på aktiers rörlighet – "De flesta vet väldigt lite"

JAKOBSTAD Alexander Back doktorerar i ekonomi, men lägger mest tid på problemlösning och statistik. Han tror att kryptovaluta kan vara framtiden och varnar för en övertro på den egna analysförmågan.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Swanni syr linnekläder i lagerhall – "De som delar vår uppfattning förstår att produkten kostar"

I en lagerhall i Sunnanvik i Vasa syr systrarna Taru Hagelberg och Kirsi-Teresa Kivelä linnekläder. Under pandemin har finländare fått upp ögonen för inhemska klädföretag.

Nyhetsbild

Sandra och Mirella har skapat ny österbottnisk träningsapp – "Mer jobb än man tror"

Mirella Stenman och Sandra Holmäng vill inspirera österbottningar till motion och välmående. Men de siktar också på att nå ut på den internationella marknaden med sin träningsapp Yubedoo.

Nyhetsbild

Patricia har ett budskap till företag som jobbar för att bli cirkulära: Våga kommunicera

VASA Företag som jobbar cirkulärt är inte alltid så bra på att berätta om det. Våga kommunicera – kunderna uppskattar ärligheten, säger Patricia Wiklund som besökte Energy Week i Vasa på tisdagen.

Nyhetsbild

Rekordmånga långtidsarbetslösa i Karleby – förening börjar sysselsätta igen

KARLEBY Kokkolan Työttömät hade det knapert inför jul, men nu rullar det på igen. Mer pengar är utlovade och matserveringen öppnar snart, men det blir ett kämpigt år.

Nyhetsbild

Brittiska ambassadören Theresa Bubbear i Vasa: "Svårt tro att väst skulle titta på om Finland kommer till skada"

VASA På ett sätt känner jag mig ganska skyldig, säger brittiska ambassadören Theresa Bubbear om kriget i Ukraina. För VBL berättar hon om kärleken till Finland, försvarssamarbetet mellan länderna och varför hon vägrar träffa sin ryska kollega.

Nyhetsbild

Över 200 fall av ocker har lett till åtal under tio år

Tyvärr finns det brister i de finländska myndigheternas och domstolarnas förmåga att känna igen människohandel och ocker, säger professor Sakari Melander. Kriminalkommissarie Sami Isoniemi säger att verktygen för åtal nog finns, men ibland kan också offrets lojalitet mot sin arbetsgivare vara problemet.

Nyhetsbild

Vasabo tog över Helsingfors äldsta smörrebrödsbutik – och har en hemlighet att avslöja för österbottningarna

HELSINGFORS Magnus Öster, 43 år och uppvuxen i Vasa, har tillsammans med två andra österbottningar tagit över en anrik smörrebrödsbutik i Tölö i Helsingfors.

Nyhetsbild

I fjol startades lika många företag som före pandemin – "Distansarbete lockade till att bli företagare"

Distansarbetandet fick många att vilja starta eget företag i fjol. Det märktes också i Vasaregionen, uppger Startia.

Nyhetsbild

Jonathan Björkskogs digitala resa: "Jag är nyfiken, vill pröva mig fram och påverka"

Genero är det globala marknadsföringsbolaget som tog avstamp från Larsmo och Pedersöre. Vi följde med en av grundarna, Jonathan Björkskog, på denna digitala resa.

Nyhetsbild

Juha Marttinen ny köpman vid K-Rauta i Karleby

KARLEBY De senaste dagarna har järnhandeln K-Rauta i Karleby haft stängt för inventering. I och med öppningen på torsdag byttes också köpman.

Nyhetsbild

Heidi från Vasa jobbar på Google – hejar på företagen att bli mer digitala: "Många är fortfarande helt analoga"

VASA Företagen kan inte längre ducka för digitaliseringen. Pandemin har ställt allt på ända, säger Heidi Jern, uppväxt i Vasa. Hon är samhällspolitisk chef på Google, som lär folk att bli mer digitala.

Nyhetsbild

Lokala företag välkomnar höjt hushållsavdrag: "Betydande för kunden"

SKATTER Nu får de som köper privata städ- eller omsorgstjänster större skatteavdrag. "Höjningen ger en positiv effekt", säger företagare.

Nyhetsbild

"Som 'milin' borde alla jobba i servicebranschen" – jobbet på varuhus har lärt Isak och Kevin om bemötande

VASA Kollegorna är en stor orsak varför Isak Häggblom och Kevin Storsjö trivs så bra på sitt jobb.

Nyhetsbild

Marcus från Kvevlax köpte elbil – men natten räckte inte för full laddning: "Jag trodde jag var tillräckligt påläst"

ÖSTERBOTTEN Den elbil som familjen Björkholm köpte för ett par år sedan hann inte laddas tillräckligt. De klagade och nu står det klart: försäljaren gjorde fel.

Nyhetsbild

Janne Ylinen ny styrelseordförande för Österbottens handelskammare: "Som företagare vill jag också ta samhällsansvar"

Österbottens handelskammare har fått ny styrelseordförande. Ulf Nylund, till vardags vd för Vasa andelsbank, lämnar över till Janne Ylinen från Karleby, som leder Halpa-Halli.

Nyhetsbild

Österbottens Cancerförening avslutar lyckad insamlingskampanj – "Tackar alla som deltagit"

Österbottens Cancerförenings Stop Syöpä/Stop Cancer-insamling är nu avslutad och det blev en framgångsrik sådan.

Nyhetsbild

Grillkafé öppnar i Esse – "Vågar man inte så vet man inte hur det blir"

PEDERSÖRE Jessica Ena fick ett erbjudande hon inte kunde säga nej till. I dag öppnar hon sitt egna grillkafé i Överesse.