Kultur

Krönika

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: Att vända kappan på vinden

PERSPEKTIV "Jag åker med Loppis-bussen över Kvarken. Smockfull med entusiaster som under fem, sex timmar ska fynda rariteter till en billig peng."

Nyhetsbild

Lina Bonde: I seriens värld sitter alla jeans perfekt

PERSPEKTIV I samtalen som Lina Bonde deltog i på bokmässan i Göteborg pratades det om det queera och om minoriteters förståelse och igenkännande av varandra.

Nyhetsbild

Prisvärt

PERSPEKTIV "När Gösta Ågren fick Finlandiapriset 1988 råkade bokhandlaren i Nykarleby, Berit Thors, se tevebilen susa längs Bankgatan mot Lippjärv."

Nyhetsbild

Lina Bonde: Queera rum eller regnbågshyllor

PERSPEKTIV "Biblioteken har möjlighet att bidra till att öppna gömda queera rum för besökarna, för läsarna."

Nyhetsbild

Folkdräkt

PERSPEKTIV "Själv stod jag i talarstolen påtagligt dräktlös och försökte hitta sätt att förankra hembygdsdräkten i historia och nutid."

Nyhetsbild

Sommar, sommar, sommar

PERSPEKTIV "Ja, det är sommar, sommar, sommar. Precis som i radion. Där berättar sommarpratare om en uppväxt med en alkoholiserad förälder, om att bli bortadopterad, mobbad, utstött och utfrusen."

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: I midsommartid

PERSPEKTIV "Midsommaraftonens förmiddag högg far eller farfar de obligatoriska björkarna som skulle stå vid trappan. Nu kunde midsommaren komma med nybakad vetelängd, pösig risgrynsgröt och söt fruktsoppa."

Nyhetsbild

Lina Bonde: Pridemarschera för ett uppdaterat antagande

PERSPEKTIV "Det finns många gånger då jag valt att släppa min flickväns hand. I Finland. För att det helt enkelt känns enklare, tryggare så."

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: Tunga tips för läsning

PERSPEKTIV Lisbeth Zittra berättar om besöket på en bokhandel och böckerna hon plockade ur en pockethylla med erbjudandet "Ta fyra, betala för tre".

Nyhetsbild

Lina Bonde: Stora kukar är högkultur

PERSPEKTIV "På vårt museum för högkultur hänger stora kukar på rad. Själv tror jag det här är en bra sak. Högkultur kan vara stora kukar. Eller närmare sagt, finländsk högkultur är stora kukar."

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: Frågvis

PERSPEKTIV Befinner jag mig i god mental kondition kastar jag ut den för dagen mest brännande frågan "Vad tänker du om Sverige?"

Nyhetsbild

Lina Bonde: Nej, vi lever inte i den yttersta av tider

PERSPEKTIV "Vi lever inte i den yttersta av tider. Vi lever i en tid. Den är precis som alla andra tider fylld av problematiska skeden, krig, ojämlik jämställdhet och svält som vi i den här delen av världen har goda förutsättningar att ignorera."

Nyhetsbild

Bild och berättelse

PERSPEKTIV Salen i byahemmet i Kiisk är mörklagd från utsidan sedan någon månad tillbaka. Det får mig att tänka på vad jag hört om mörkläggning under krigsåren. Till all lycka är det mörklagt i rent upplysningssyfte.

Nyhetsbild

Lina Bonde: Att pruta på välfärden eller bristen på kryckor i Accra

PERSPEKTIV Vilket Finland vill vi leva i? Vilka delar av vår välfärd är vi beredda att pruta på och till förmån för vem?

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: Överge ingen

PERSPEKTIV "Jag får lust att vända mig till bildningsdirektörerna i Jakobstad och Karleby. Det är ni som har det övergripande ansvaret i organisationen. Naturligtvis vet ni vad som händer på golvet."

Nyhetsbild

Lina Bonde: En angelägenhet, en translag

PERSPEKTIV Nu vet tillräckligt många av oss vad translagen är, skriver Lina Bonde. Den har uppmärksammats även av människor som tidigare kanske var obekanta med transpersoners existensberättigande och sterilisationskravet som hängt sig kvar ända in på 2020-talet.

Nyhetsbild

Det sade bara klick och så var jag fångad – vem grävde ner skatten på ön?

Om konsten att snöa in sig på en story. Mysteriet på Oak Island har alla de element som behövs för en perfekt berättelse.

Nyhetsbild

Läsning i januari

PERSPEKTIV "Att drömma sig bort kan väl inte heller vara skadligt, ens för en kvinna i min ålder."

Nyhetsbild

Jul, jul, strålande jul

PERSPEKTIV Som julvärd delar Lisbeth Zittra med sig av sina julminnen och en av de vackraste julsånger som finns.

Nyhetsbild

Lina Bonde: "You’re welcome, you’re invited"

PERSPEKTIV "Tre månader i Accra har lärt mig mycket. Det finns alltid kryphål, på gott och ont. Folk överlever, men livet är inte alltid det enklaste."

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: Naturlig förundran

PERSPEKTIV Nu vet jag inte riktigt var jag befinner mig. Är jag ett med naturen, är jag mitt i naturen eller är jag bara naturligt förundrad? 

Nyhetsbild

Lina Bonde: Om någonting är oavlönat, kan vi då fortfarande kalla det arbete? Absolut

PERSPEKTIV "Ibland undrar jag vilken typ av värld vi skulle ha om vi inte hade aktivister och föreningsaktiva. Troligen en tråkigare värld, en med mindre utvecklad välfärd och sämre klimat."

Nyhetsbild

Kyrkligt

PERSPEKTIV "Det är himla fint i kyrkan också en vanlig söndag när den högklassiga kammarkören brister ut i "Te Deum", en av de äldsta och välkända hymnerna i den västerländska kristenheten."

Nyhetsbild

Du kanske inte tvingas till sterilisering – men andra gör det fortfarande i dagens Finland

PERSPEKTIV "Det finns inga medicinska skäl till att behålla steriliseringskravet. Det är inte mera än en kvarleva från när en tid när bland annat föräldraskap uttrycktes i biologiska termer."

Nyhetsbild

Lisbeth Zittra: Reisvakka

PERSPEKTIV "För min del börjar det med att sonen redan i juni ger besked: Vi hälsar på några dagar och sen åker vi vidare och du följer med. Det var högst klara besked."