De röda citaten i texten är citat plockade ur enkäten och svarar på frågorna "Finns det någonting bra med att vara ung mitt i en pandemi?" och "Det kommer en tid när pandemin är över. Vad längtar du efter och vill göra då?". 

Att unga mår sämre är tyvärr inget nytt, men i vår enkät "Ung 2021 – livet här och nu" nämner många också positiva saker med att vara ung mitt i en pandemi.

Mer tid att reflektera, mer egentid, mindre stress över alla evenemang man "borde" delta i, mindre alkoholkonsumtion, mer uppskattning för de små sakerna i livet och nya intressen och hobbyn. För att nämna några.

22-åriga June Bertell har rötterna på Åland, har bott i Vasa och studerar numera i Jakobstad. Hon är en av de ungdomar som känner både hopp och glädje. 

– Jag tycker det finns mycket positivt med att vara ung i dag. 

June Bertell har tagit bättre hand om sitt eget mående under pandemin.

"Man lär sig uppskatta sådant man tidigare tagit för givet, som att kunna umgås med nära och kära, få vara frisk och gå i skolan."

Kvinna 21–24

 

Pandemitiden har för June varit en tid för självutveckling och reflektion. Hon har lärt känna sig själv bättre. 

– Jag blir ganska stressad av stora evenemang, så coronaåret har faktiskt varit varit ganska skönt. Nu uppskattar jag också de enstaka mindre evenemangen på ett helt annat sätt, i stället för att bli stressad av dem.

En annan positiv sak hon nämner med att vara ung år 2021 är att samtalen om psykisk hälsa är öppnare än förr. 

– Det är bra att folk talar allt mer öppet om mental ohälsa. Fler tar också tag i sitt eget mående, vilket jag tror att är en följd av att det inte är lika tabubelagt längre.

Enkäten "Ung 2021 – livet här och nu"

 

"Man måste inte festa och vara social om man inte känner för det. Man känner inte 'fomo' (fear of missing out) när ingen annan heller får göra något."

Kvinna 25–29 år

 

"Man kan leva med mindre socialt umgänge och mycket kan göras på distans. Distansstudier och distansarbete har kommit för att stanna. Människor blir mer miljömedvetna av det här."

Man 21–24 år

 


June studerar grafisk design på Yrkeshögskolan Novia. Hon är tacksam för att hon hann uppleva närstudier i ett år före pandemin slog till. Under coronaåret har hon tagit bättre hand om sig själv än tidigare, säger hon. 

– Man tvingas ta tag i sitt liv, till exempel hälsan. Jag har bland annat börjat träna mer. 

Till den som tampas med jobbiga dagar ger hon ett konkret, enkelt tips: 

– Om man känner sig väldigt nere så kan man ens gå ett varv runt huset. Redan det kan kännas som en liten vinst, vilket höjer ens humör. 

Vad ser du fram emot att göra när samhället öppnar upp igen?

– Jag drömmer om att åka på utbyte. Men också att bara kunna umgås med mina vänner och krama människor. Gå på konserter och evenemang. 


"Resa! Upptäcka! Jobba utomlands! Festa med vänner! Gå på konserter! Spontant hitta på saker för att det alltid finns något utbud att ta del av! Gå på bio! Äta på restaurang! Kramas obehindrat!"

Kvinna 25–29 år

 

 

Enligt enkätresultatet ger familj, kompis- och kärleksrelationer mest glädje i ungdomarnas liv. Det är något också June håller med om.

– Man har insett vilka saker i livet som är viktiga på riktigt. Och när man väl får träffas lite fler igen så känns det jätteroligt. 


"Man har kunnat fokusera på sig själv och på vad som egentligen är viktigt i ens liv. När möjligheterna till allt extra försvinner är det lättare att se vad man faktiskt behöver. Större uppskattning för nära vänner och familj och närmiljön vi lever i."

Man 21–24 år

 

"Jag längtar efter att få leva ett 'normalt' liv igen där man får göra saker utan att oroa sig över att bli sjuk eller smitta andra. Det ska också bli skönt att inte behöva använda munskydd på träningarna."

Flicka 16–17 år

 


Evelina Haldin går andra året i Korsholms gymnasium.

Också Evelina Haldin från Korsholm säger att coronaåret har stärkt henne som person tack vare all extra tid.

– Att vara med om en sådan här kris har utvecklat mig både mentalt och fysiskt. Jag känner till mina gränser och mina behov på ett annat sätt nu. 

Distansstudier och coronarädsla har ändå orsakat stress i vardagen. Hela hennes familj är i riskgruppen.

– Alla utom jag är i riskgruppen, så jag har varit rädd att smitta någon. Därför har också mitt sociala umgänge blivit mindre, vilket är synd. 


"Gå på restaurang och äta god mat, gå på festivaler, resa, ha roliga fester med mina vänner och umgås med min släkt från Sverige som jag inte har träffat på länge nu."

Kvinna 18–20 år

 

"Sitta på terrassen på puben och njuta av en öl."

Man 18–20 år

 

Evelinas stora djurintresse har betytt mycket för henne under pandemitiden. Hon har hållit på med hästar i åtta år och de har blivit extra viktiga för henne under det gångna året. 

– Jag är mycket med hästarna eller ut och går med hundarna. Det njuter jag av. 

Också efter intervjun är hon på väg till stallet. 

Ser du något positivt med att vara ung i dag? 

– Samhället utvecklas hela tiden. Det är skönt att som ungdom veta att man är mer accepterad nu än förr. Det kan alltid bli bättre, men det går åt rätt håll. 

– Det är också lätt att hålla kontakten med folk i dag. Man är också väldigt medveten om omvärlden, även om det också kan vara en stressande faktor. Men man får lätt fram information om man behöver det. 


"Jag vill kunna sitta på ett café, gå i affärer utan munskydd, träffa min farmor och farfar, träffa alla vänner utan att vara orolig och gå på evenemang."

Kvinna 21–24 år

 

Vad ser du fram emot att göra? 

– Att få resa och upptäcka världen. Jag har varit hemma i ett år nu. Det ska också bli skönt att inte behöva oroa sig över att bli smittad eller att smitta någon. Att kunna träffa mina mor- och farföräldrar utan att oroa mig. 

– Jag har lärt mig att inte ta något för givet. 


LÄS OCKSÅ: Julia, Moa och Mira är eniga – "Det är inte lättare att vara ung i dag än för tjugo år sedan"


Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.